Evropské firmy si věří nejméně za 16 let

08.12.2008
čtk

Průzkum mezi 70 tisíci podniky, který provedla Asociace evropských obchodních a průmyslových komor Eurochambres, potvrdil snížení důvěry ve výkon evropské ekonomiky. „Nejistota před koncem roku je vysoká, nikdo neví, co příští měsíce přinesou,“ řekl šéf asociace Pierre Simon.

Evropskou ekonomiku ale pravděpodobně čeká oživení již koncem příštího roku. Podle Simona tomu nasvědčuje pokles inflace a cen komodit či významné snížení úrokových sazeb. Před rokem byla situace opačná, podotkl Simon. Pesimističtější scénář předpokládá pokles následovaný několika lety stagnace.

Očekávání firem pro příští rok jsou nejnižší za 16 let, kdy se toto šetření provádí. Zhoršily se všechny indikátory, které průzkum sleduje; vedle důvěry také očekávání obratu za příští rok, prodeje na domácím trhu, prodeje na zahraničních trzích, očekávání ohledně zaměstnanosti a investiční klima.

Firmy z nových členských zemí jsou optimističtější než podniky ze starých zemí, uvedl Jiří Plecitý z Evropské komise, který se dnes zúčastnil představení průzkumu.

Co se týče obratu, evropské firmy obecně očekávají pokles tržeb. Zejména v zemích, které nemají euro, jako je Bulharsko, Polsko či Švédsko, ale výhledy podniků zůstávají pozitivnější než ve dvou hlavních ekonomikách eurozóny, tedy ve Francii a Německu.

Mnoho firem v Evropě, zejména ze sektoru služeb, dále očekává pokles odbytu na domácím trhu. V případě exportu se kvůli zhoršující se hospodářské situaci většině firem nepodařilo splnit plány pro letošní rok, očekávání pro rok nadcházející jsou proto nízká.

Evropské firmy také zůstávají ostražité k vývoji na trhu práce. Z průzkumu vyplývá, že zatím není jasné, do jaké míry se krize projeví na vývoji nezaměstnanosti. Dvě třetiny oslovených podniků nicméně doufají, že si své zaměstnance příští rok budou moci udržet.

Relativně pozitivní výhled se týká také investic. Více než polovina účastníků průzkumu očekává, že si udrží stejnou míru investic jako letos, jedna čtvrtina na ně dokonce očekává vyšší výdaje.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek