Lukašenko prý za politické ústupky může získat plyn a půjčku

22.12.2008
čtk

Běloruský prezident Alexandr Lukašenko prý může za politické ústupky vůči Moskvě získat mnohamiliardový úvěr a nižší cenu plynu, předvídá ruský tisk před dnešní schůzkou šéfa běloruského státu s ruským protějškem Dmitrijem Medveděvem v Moskvě.

Lukašenko dnes požádá Medveděva, aby nezvyšoval cenu plynu. Moskva mu může vyjít vstříc v případě, že Minsk přistoupí na politické ústupky, napsal list Vedomosti. Ty by podle listu mohl představovat už více než deset let odkládaný podpis dohody o vytvoření společné protivzdušné obrany, anebo uznání Abcházie a Jižní Osetie, které se odtrhly od Gruzie a jejichž nezávislost dosud uznalo jen Rusko a Nikaragua.

Podle předloňské dohody by se cena ruského plynu pro Bělorusko měla příští rok zvýšit z nynějších 129 na 200 dolarů za tisíc kubických metrů. Minsk podle vicepremiéra Uladzimira Semašky usiluje o 140 dolarů, vzhledem k prudkému poklesu cen ropy, na kterou je vázána i cena plynu. Ruský monopolní vývozce Gazprom je však proti změně dohody.

Běloruský rozpočet by podle expertů byl s to zvládnout cenu 160 dolarů. Avšak Minsk, aby vybředl ze svízelné hospodářské situace, potřebuje i dlouhodobý úvěr. Lukašenko již oznámil, že požádal USA o pět miliard dolarů.

Již dříve Moskva souhlasila s tím, že poskytne Minsku půjčku dvou miliard dolarů, polovinu z ní Minsk dostal ještě v listopadu. Nyní podle listu Kommersant Lukašenko žádá od Moskvy 100 miliard rublů (více než 66 miliard Kč), vzhledem k dosud bezvýsledným jednáním s Mezinárodním měnovým fondem o stabilizační půjčce dvou miliard dolarů. Na oplátku by Lukašenko mohl přistoupit na uznání Abcházie a Jižní Osetie, což dosud odkládá, a nabídnout akcie státního přepravce plynu Beltransgaz.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek