Česká mise při OSN je dle velvyslance na předsednictví připravená

29.12.2008
čtk

České diplomatické zastoupení při OSN v New Yorku je podle velvyslance Martina Palouše připravené převzít od 1. ledna povinnosti předsednické země Evropské unie. „Mohu říci s jistým sebevědomím, že připraveni, pokud jde o počet lidí i o technické prostředky, jsme,“ řekl ČTK.

Předsednictví bude v prostředí největší světové organizace se 192 členskými státy znamenat, že veškeré činnosti jménem Evropské unie nám tak říkajíc padají na hlavu a jsme za ně odpovědní, popsal Palouš zjednodušeně nadcházející povinnosti.

Česká mise při OSN se rozrostla na 50 lidí, tedy zhruba na trojnásobek běžného stavu. Francie, od níž předsednictví ČR na příštího půl roku převezme, měla v New Yorku kolem stovky lidí, podobně jako ve své době Německo. Personální obsazení českého zastoupení podle Palouše odpovídá předsednictvím srovnatelných zemí. Musíme mít dostatek lidí s patřičnou znalostní kapacitou, říká velvyslanec. Diplomaté předsednické země na půdě OSN koordinují stovky zasedání. Lidé musejí být schopni aktivně zvládnout jednání a předsedat jim, samozřejmě v cizím jazyce, pořizovat zápisy, projednat je s účastníky, mít přehled o stavu projednávání rezolucí, znát historii problému, vyjmenoval některé z povinností.

Francouzi podle něho napočítali 600 akcí v OSN během svého předsednictví. Podobný počet předpokládá Palouš i v případě České republiky. Jednou z nejbližších bude 6. ledna pravidelná týdenní schůze velvyslanců evropské sedmadvacítky, kterou bude poprvé řídit český velvyslanec. Od předsednické země EU se očekává, že bude schopná zvládnout všechny informační toky a všechny komunikace související s jednotlivými tématy OSN. To není role malá, poznamenal Palouš.

Česká diplomacie v OSN podle něho nemá ambici měnit svět. Předsednictví EU není ideální příležitostí pro prezentaci vlastních přístupů, poznamenal velvyslanec. Budeme spíš stevardy cílů a plánů, které si dává EU. Připustil ovšem, že každá země do svého předsednictví vkládá kus sama sebe, kus své duše, své identity a poznatků, což se nějakým způsobem vždy projeví. Budeme se snažit ve všech oblastech využívat našich tradic a zkušeností, ale nesmíme je příliš vnucovat druhým, dodal.

Jedním z prvních velkých témat v době českého předsednictví bude i na půdě OSN nový počátek ve vztazích EU se Spojenými státy po nástupu administrativy prezidenta Baracka Obamy. Vážné diskuse čekají světovou organizaci i v souvislosti s globální finanční krizí a světovým hospodářským úpadkem. Palouš připomněl diskuse o pojmu odpovědnost chránit, tedy o tom, kdy má mezinárodní společenství zasáhnout, pokud některý stát neplní své povinnosti k ochraně vlastních občanů. Toto téma souvisí s činností Rady bezpečnosti OSN. Členské státy EU v těchto otázkách souhlasí s principem, ale ne vždy s konkrétními taktickými či strategickými postupy, poznamenal.

Musíme si najít taková témata, která zvládneme, kde udržíme jednotu EU, řekl. Jako příklad uvedl rozhodování EU, jaký by měl být správný formát pro debatu o finanční krizi a souvisejících problémech, jako je potravinová krize či klimatické změny. Tam, si myslím, je šance dosáhnout jednoty, tam EU společným hlasem mluví. Ale není jednoduché to prosadit v komunikaci s partnery, poznamenal.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek