DPA: Topolánek bude spíše hasičem

02.01.2009
čtk

Mirek Topolánek to nemá jednoduché, napsala na Nový rok agentura DPA v souvislosti se zahájeným českým předsednictvím v Evropské unii. Agentura soudí, že konzervativní český premiér, který na půl roku převzal unijní otěže, bude spíše hasičem, protože hoří na každém rohu. Evropa uvízla v nejhorší hospodářské krizi od 2. světové války, na Blízkém východě se nečekaně vystupňovalo násilí, takže dvaapadesátiletý politik se musí v těžké a sotva řešitelné zahraničněpolitické krizi pokusit o nemožné, soudí DPA.

Připomíná, že k tomu všemu je zde ještě francouzský prezident Nicolas Sarkozy, po kterém Topolánek předsednictví převzal. Sarkozy, který stojí v čele Grande nation (označení francouzského národa Napoleonem Bonapartem), se podle DPA jen těžko vyrovnává s pocitem, že je nyní pouhým prezidentem členského státu Evropské unie. A zda něco dělá jménem unie nebo jménem Francie, to mu prý přijde stejné.

Sarkozy mezitím srší energií. Ve svém tradičním novoročním projevu oznámil, že se od pondělí vydá hledat cestu pro mír na Blízkém Východě. Tamtéž v následujícím týdnu vyrazí i přední zástupci Evropské unie, mezi kterými bude také šéfdiplomat EU Javier Solana. Jistý bruselský diplomat k tomu sarkasticky poznamenal, že si snad nikde nebudou šlapat po nohách.

Sarkozyho hvězda září příliš jasně, poznamenává DPA. V minulém roce vyjednával ve jménu EU s ruským protějškem Dmitrijem Medveděvem o válečném konfliktu v Gruzii. Energický Francouz s maďarskými kořeny podle agentury DPA sjednotil Evropu v boji proti nebezpečné finanční krizi.

Chtěl bych mít velmi věcné předsednictví, připomíná DPA nedávný výrok českého ministra zahraničí Karla Schwarzenberga pro britský list The Financial Times. Velké show nejsou na našem seznamu, dodal ministr. Takto suchým způsobem se bývalý kancléř někdejšího českého prezidenta Václava Havla odtáhl od rtuťovitého Francouze.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek