Německý tisk o českém předsednictví

02.01.2009
čtk

České předsednictví EU nebude tolik aktivistické jako francouzské, což nutně nemusí být špatně. Český premiér také může počítat s podporou německé kancléřky Angely Merkelové, zvláště v názorech na řešení hospodářské krize. Shodují se na tom deníky Die Welt a Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Konzervativní Frankfurter Allgemeine Zeitung konstatuje, že už Slovinsko ukázalo v první půli roku 2008, jak mohou menší státy předsednictví EU zvládnout bez rámusu, ale nikoli nutně hůře než velké. Pokud se bude Topolánek držet role čestného makléře, bude se v tomto ohledu od francouzského prezidenta podle FAZ blahodárně lišit, uvažuje Die Welt.

Topolánek a Merkelová – spojenci v hospodářské politice

Zásadní zkouška pro české předsednictví nastane podle FAZ už brzy při hledání odpovědí na finanční krizi a její následky. V hospodářské politice přitom má Topolánek k německé kancléřce Angele Merkelové blíž než francouzský prezident Nicolas Sarkozy.

Německá kancléřka bude podle deníku Die Welt patřit k nejdůležitějším oporám Topolánka v hospodářské politice, která je jednou z priorit českého předsednictví. Kancléřka prý bude do konce června v zákulisí evropské scény opět výraznou spoluurčující silou.

Zatímco Francie chce prolomit horní limity zadlužování a požaduje miliardové výdaje na oživení hospodářství, nabádají Německo a Česko k opatrnosti. Střet by se tak mohl dokonce ještě vyhrotit, upozorňuje dále Die Welt.

Praha a východní partnerství EU

V zahraniční politice bude mít české předsednictví podle téhož deníku jen omezenou akceschopnost. V současném konfliktu pásma Gazy nehraje Praha podstatnou roli, to si velké státy EU vyjednají mezi sebou. Také v obtížném dialogu s Moskvou bude Česko muset zůstat v pozadí – cokoli jiného by Rusko nepřijalo, napsal Welt. Praha ovšem podle něj může pomoci popohnat východní partnerství se zeměmi jako jsou Gruzie a Ukrajina.

Podle listu se v Bruselu pochybuje o tom, zda Topolánek dokáže Evropany v době hospodářské krize nadchnout pro další rozšiřování. List rovněž připomíná politickou nestabilitu, která může narušit akceschopnost Česka. Topolánek a nejvyšší představitel českého státu, prezident Václav Klaus, se nemohou vystát a pokaždé zkouší si navzájem škodit, napsal dále list.

Český premiér má dobré nervy

Podle Süddeutsche Zeitung bývá český premiér lehce podceňován. Doby, kdy tento muž z provincie vynikal drsnými žerty a arogantními výlevy, jsou však pryč. V posledních měsících se choval zdrženlivě a státnicky; dokonce i v nervy drásajícím měření sil s prezidentem Klausem zatnul zuby a prokázal toleranci, aniž by jen o milimetr ustoupil, konstatuje deník.

Vnitropolitická rovnováha Česka je nyní velmi prekérní, ale pokud máme v této situaci věřit nějakému politikovi, že udrží nervy i ve větru a bouři, pak je to Topolánek, konstatoval Süddeutsche Zeitung.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek