České předsednictví uspořádá 600 kulturních akcí

05.01.2009
Úřad vlády

Během českého předsednictví proběhne více než 600 kulturních akcí. Program představili místopředseda vlády pro evropské záležitosti Alexandr Vondra, ministr kultury Václav Jehlička a náměstkyně ministra zahraničních věcí Helena Bambasová.

Kompletní kulturní kalendář najdou zájemci na webu http://www.eu2009.cz/. V České republice proběhne zhruba 100 akcí, pro Brusel se počítá se šedesáti, další 450 se uskuteční v Evropě i ve světě. Vondrův úřad uvolnil na kulturní akce celkem 22,5 milionu korun.

Výročí Železné opony a vstupu do EU

Již 7. ledna proběhne v režii bratří Formanů slavnostní zahájení českého předsednictví v Národním divadle v Praze. Kulturní program předsednictví uzavře hudební festival United Islands of Prague, který se uskuteční ve dnech 18. – 21. června 2009. Symbolickým předáním předsednického žezla Švédsku bude hudební festival Smetanova Litomyšl.

Kulturní pojetí českého předsednictví na rok 2009 ovlivní dvě důležitá výročí – 20 let od pádu „železné opony“ a 5 let od historicky největšího rozšíření EU. Rok 2009 je i Evropským rokem kreativity a inovací. Kulturním programem předsednictví se v neposlední řadě bude prolínat i motto českého předsednictví „Evropa bez bariér“.

Česká republika zorganizuje během předsednictví několik výstav, které připomenou život v totalitě, uctí památku obětí holocaustu či se zamyslí nad mottem „Evropa bez bariér“. Zasedání ministrů v jednotlivých regionech ČR budou doprovázet tzv. Eurofestivaly.

Mezi skutečné lahůdky bude patřit premiéra rockové opery CA Ira od zakládajícího člena legendární skupiny Pink Floyd Rogera Waterse, která bude součástí slavnosti u příležitosti pátého výročí vstupu České republiky do Evropské unie.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek