Říman jede s delegací EU do Kyjeva

05.01.2009
čtk

Ministr průmyslu a obchodu Martin Říman odjíždí spolu s delegací Evropské komise do Kyjeva. Tématem jednání bude spor o dodávky zemního plynu mezi ruským energetickým gigantem Gazpromem a Ukrajinou.

Kromě Římana odjíždí na Ukrajinu velvyslanec České republiky pro energetickou bezpečnost Václav Bartuška a generální ředitel Evropské komise pro energii a dopravu Matthias Ruete.

Rusko v neděli vyzvalo Evropskou unii, aby dohlédla na tranzit ruského plynu přes Ukrajinu, a opakovaně obvinilo Kyjev, že krade plyn. Ukrajina to popírá. Roztržka mezi Ukrajinou a Gazpromem dopadá již i na některé členské země unie, včetně Česka.

Říman se bude snažit přimět obě strany k řešení sporu, který je podle české vlády komerčním sporem mezi ruským Gazpromem a ukrajinským Naftagazem a ukrajinskou a ruskou vládou.

Zástupci Ukrajiny jednali v prvních lednových dnech v Praze, Bratislavě a Berlíně. Podrobně informovali evropské partnery o stavu věcí v zásobování plynem… /a/ kudy proudí tranzitní plyn z území Ukrajiny, řekl zplnomocněný zástupce ukrajinského prezidenta pro mezinárodní otázky energetické bezpečnosti Bogdan Sokolovskij.

Podle premiéra Mirka Topolánka nyní nejsou scénáře ohledně zásob plynu negativní. Nicméně my jsme připraveni na všechny varianty a v tomto smyslu komunikujeme velmi úzce právě s prezidentem (Evropské komise José) Barrosem a EK. Míníme dostát své předsednické roli tak, abychom byli bráni jako vážný reprezentant EU směrem navenek, dodal.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek