Topolánek má scénář pro konflikt v Gaze

05.01.2009
čtk

Premiér Mirek Topolánek odmítl úvahy o možné „dvoukolejnosti“ unijní zahraniční politiky ve vztahu k Blízkému východu. Žádný evropský politik si ji prý nepřeje.

Aktualizovaný program cesty delegace EU pod vedením Karla Schwarzenberga

Na Blízký východ v neděli odcestoval v čele delegace Evropské unie šéf české diplomacie Karel Schwarzenberg. V oblasti se objevil i francouzský prezident Nicolas Sarkozy. Oba politici se setkají v Ramalláhu při společném jednání s palestinským prezidentem Mahmúdem Abbásem.

Podle Topolánka francouzský prezident svoji cestu dlouhodobě plánoval a Česká republika ráda využije jeho schopností a znalostí. V tomto smyslu existuje jasná dohoda, řekl premiér.

Podle Sarkozyho má Francie za region zvláštní odpovědnost, protože se jí podařilo navázat přátelství a důvěru se všemi zúčastněnými. Francouzský prezident to řekl v rozhovoru, který zveřejnily tři libanonské deníky.

Topolánek jednal s Merkelovou a Erdoganem

Český premiér jednal o krizi s německou kancléřkou Angelou Merkelovou, tureckým premiérem Recepem Tayyipem Erdoganem a chystá se oslovit amerického prezidenta George Bushe. Topolánek má scénář pro řešení aktuálního konfliktu, jehož cílem má být přinejmenším přerušení bojů.

Podle stanoviska českého předsednictví EU ani nepopiratelné právo státu na svou obranu nedovoluje akce, kterými trpí především civilní obyvatelstvo. „Vyzýváme proto, aby byla umožněna humanitární pomoc obyvatelům pásma Gazy, a v souladu se závěry setkání ministrů zahraničních věcí EU v Paříži z 30. 12. 2008 vyzýváme k nastolení příměří, uvádí se ve stanovisku.

Evropský vyjednávací tým se mezitím v egyptské Káhiře setkal s egyptskými ministrem zahraničí Ahmadem Aboulem Gheitem, který upozornil na problémy spojené s dopravením potřebné humanitární pomoci do Gazy a představil egyptský pohled na případnou rezoluci Rady bezpečnosti OSN. Evropská unie i Egypt podpořili palestinského prezidenta Mahmúda Abbáse z hnutí Fatah, který ovládá západní břeh Jordánu, zatímco Hamas kontroluje Gazu.

EU nabídla obnovit monitoring hranice Gazy s Egyptem

Součástí delegace EU je kromě Schwarzenberga ještě komisařka Benita Ferrero-Waldnerová a ministři zahraničí Švédska a Francie Carl Bildt a Bernard Kouchner. Vysoký představitel EU pro společnou zahraniční a bezpečnostní politiku Javier Solana po setkání s egyptským prezidentem Husní Mubarakem řekl, že EU je po dosažení příměří ochotna obnovit dřívější monitorovací misi na přechodu mezi pásmem Gazy a Egyptem.

Izrael ale evropský návrh odmítá. Nevím, jak by rozmístění pozorovatelů mohlo pomoci, řekla izraelská ministryně zahraničí Cipi Livniová. Izrael chce prosadit, aby do Gazy přišly týmy pátrající po tunelech, které palestinské radikální hnutí Hamas využívá k pašování a ukrývání zbraní.

Český ministr zahraničí Karel Schwarzenberg po setkání s Livniovou řekl, že EU trvá na tom, aby bylo dojednáno okamžité příměří mezi Hamasem a Izraelem. Podle izraelského listu Haarec ministr řekl, že EU nesouhlasí s Izraelem v tom, že příměří je možné uzavřít až tehdy, až armáda splní své úkoly v Gaze.

Humanitární pomoc EU za 3 miliony eur

Schwarzenberg uvítal, že Evropská komise uvolnila na jeho žádost tří miliony eur (asi 80 milionů korun) na humanitární pomoc Gaze. Česká republika už v pátek dala na stejný účel pět milionů korun.

Musíme se teď starat o to, aby se pomoc z EU k obyvatelům Gazy dostala, aby přechody byly otevřené, aby se pomoc neztratila někde na cestě, uvedl Schwarzenberg. Na nezbytnost okamžitého klidu zbraní v zájmu zajištění řádného fungování nemocnic v pásmu poukázala komisařka Ferrerová-Waldnerová.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek