Češi své předsednictví uvedli slavnostním večerem v ND

08.01.2009
čtk

Česko, zahajující své půlroční předsednictví Evropské unie, včera představilo ukázku ze své kultury předním politikům EU na slavnostním večeru v Národním divadle (ND) v Praze. V zaplněné „zlaté kapličce“ zasedli kromě domácích politiků také evropští komisaři, řada velvyslanců a dalších zahraničních hostů. Na programu byla scénická jevištní koláž z dílny Divadla bratří Formanů nazvaná Sladíme Evropu.

Úvod se ovšem nesl v oficiálním duchu. Nejprve vicepremiér a ministr pro evropské záležitosti Alexandr Vondra (ODS) ve foyer divadla převzal z rukou svého francouzského protějšku Bruna Le Mairea „štafetový kolík“ EU v úpravě připomínající vlajku unie. Vlastní program večera pak svými projevy zahájili premiér Mirek Topolánek (ODS) a předseda Evropské komise José Barroso. „Věřím, že Česká republika se zhostí předsednictví efektivně, s příznačným umem a představivostí,“ uvedl Barroso, který řeč zakončil krátkým pozdravem v češtině.

Poté diváci sledovali, jak na scéně zvolna vzniká mozaika pojmenovaná Evropský puzzle. Tvořily ji desky ve tvaru map jednotlivých členských zemí sedmadvacítky, pomalované lidskými obličeji, které tanečníci zvolna skládali do tvaru mapy Evropy. Vznik mozaiky podbarvovala hudba inspirovaná hymnami evropských zemí.

Dále v podání Kühnova dětského sboru zazněla Marseillaisa, hymna dosavadní předsednické země, ovšem v češtině po přebásnění Jiřím Suchým. V Česku žijící francouzská herečka Chantal Poullainová pak Suchému předala francouzskou vlajku, jež se pouhým obrácením změnila ve vlajku českou. Poté Suchý zapěl českou hymnu, při níž osazenstvo sálu po chvíli nesměle povstalo. Předchozí hymna bývalé předsednické země však diváky ze židlí nezvedla.

Role moderátora večera se poté s ležérním humorem a vlastním překladem do angličtiny ujal jeden z dvojice od sebe téměř neroznatených dvojčat Formanových. Uvedl pantomimicky-hudební scénky vycházející z představení Divadla bratří Formanů Obludárium.

Poté se na scénu vrátil Suchý, který vystoupil s hereckými a pěveckými kolegy ve dvou ukázkách ze své jazzové opery Dobře placená procházka. Představení s hudbou Jiřího Šlitra se Suchým v hlavní roli nastudoval právě v ND otec bratří Formanů, slavný režisér Miloš Forman.

Během hodinu a čtvrt trvajícího programu večera diváci ještě zhlédli krátký střihový film Náš Václavák, zobrazující dějiny 20. století v klíčové tepně české metropole. Poté zaznělo Te Deum Antonína Dvořáka v podání Alžběty Poláčkové a Adama Plachetky za doprovodu sboru ND a tance Jiřího a Oty Bubeníčkových.

Ve finále večera bouřila skladba Proč bychom se netěšili z opery Bedřicha Smetany Prodaná nevěsta. K překvapení posluchačů v jejím závěru na scénu i do publika nastoupily hostesky a začaly z ošatek divákům i účinkujícím rozdávat krajíce chleba. Přitom pěvci ještě během naplno znějící hudby postupně opustili pódium a muzikanti orchestřiště.

Umělci se před mohutně aplaudující sál ještě vrátili na děkovačku, k čemuž jim na tahací harmoniku vyhrával odrhovačky staropražský harmonikář. V samém závěru se na scénu vtěsnali všichni účinkující, kteří si opět společně zazpívali Smetanovu píseň. „Proč bychom se netěšili“ spolu s nimi z lóže na dálku přizvukoval očividně dobře naladěný Topolánek.

Prázdná naopak zůstala prezidentská lóže, neboť Václav Klaus se večera nezúčastnil. Nechyběl však jeho předchůdce Václav Havel, kromě manželky Dagmar Havlové mu dělal společnost kardinál Miloslav Vlk.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek