France 24: důvodem českého euroskepticismu je Mnichov

14.01.2009
čtk

Český euroskepticismus je výsledkem neblahých historických zkušeností, jako byla mnichovská dohoda z roku 1938 a sovětská okupace z roku 1968. Čechy proto spojuje nedůvěra k velkým západoevropským zemím, uvedla ve své reportáži francouzská zpravodajská televize France 24.

V dokumentu natočeném v Česku se objevily záběry z obou historických událostí, které jsou podle jeho autora hlavní příčinou bytostné nedůvěry k zemím, o nichž jsou Češi přesvědčeni, že je v kritických chvílích roku 1938 zradily a v roce 1968 lhostejně přehlížely. Vzhlížení Čechů k Spojeným státům je pak vysvětlitelné tím, že jejich zásluhou, a ne díky západoevropskému vlivu, se zhroutil komunismus ve východní Evropě v roce 1989.

Ve snímku se ale objevují také názory svědčící o tom, že euroskeptiky nejsou rozhodně všichni a že značná část lidí i politiků nevidí ve větší integraci problém.

Politický komentátor France 24 Jean-Bernard Cadier, který reportáž natočil, ve studiu po jejím vysílání sdělil, že byl při návštěvě Prahy hluboce zasažen tím, nakolik jsou vzpomínky na Mnichov mezi Čechy živé, i když by se to mohlo považovat za dávnou historii. Dodal, že euroskepticismus není samozřejmě českou specialitou – zatímco ale Francouzi, Nizozemci a Irové odmítli v referendech dokumenty vedoucí k větší integraci EU z mnoha důvodů, které si často protiřečí, český euroskepticismus pramení z váhy dějin.

Topolánek není konsensuální

France 24 věnovala českému předsednictví i několik dalších příspěvků. Vysílala v přímém přenosu projev českého premiéra Mirka Topolánka v Evropském parlamentu ve Štrasburku, jehož záznam opatřila televize titulkem Topolánek brání svůj euroskepticismus a který komentátorka Caroline de Camaretová označila za nepříliš konsensuální. Cadier vyjádřil překvapení nad tím, že Topolánek dál kladl důraz na liberalizaci ekonomiky v době ekonomické krize, kdy se velké státy EU pouštějí do rozsáhlých státních zásahů. Podle Camaretové dal Topolánek najevo, že on nebude předělávat kapitalismus, jak ohlašoval před časem francouzský prezident Nicolas Sarkozy.

Komentátoři vyslovili také názor, že je české vedení skoro vděčné za dvě mezinárodní krize – problémy s dodávkami ruského plynu přes Ukrajinu a izraelsko-palestinský konflikt, které alespoň v současnosti upozaďují otázku přijetí Lisabonské smlouvy. Podle tvrzení Camaretové český prezident Klaus je nadále připraven dokument potopit.

France 24 vysílala rovněž krátkou reportáž o názorech na společnou měnu euro a připomněla, že velcí čeští exportéři v čele se Škodou auto kvůli vysokým ztrátám způsobeným výkyvy koruny naléhají na vládu, aby urychleně euro přijala. Rovněž je ale zmíněn názor kabinetu, že euro je výhodné jen pro vývozce, ale nemusí být výhodné pro zbytek společnosti.

V dalším příspěvku se věnovala Václavu Klausovi. V minianketě v ulicích Prahy odpovídali náhodní kolemjdoucí, kteří vesměs uznávali prezidentovu autoritu, i když ne vždy souhlasili s jeho euroskeptickými názory. V jednom z diskuzních vstupů také padla otázka, zda s Klausovým vlivem nebude vlastně Česko sabotovat EU, jak varovali poradci Sarkozyho na konci francouzského předsednictví v unii.

Rusko se bojí českého předsednictví

Podle redaktora listu Courrier International Alexandra Lévyho tomu tak není. Pokud je prý možné někoho ze sabotáže vinit, tak to je Sarkozy, který pokračuje v činnosti jako jakýsi předseda Evropy na Blízkém východě a který před nástupem českého předsednictví Prahu varoval, že ji bude bedlivě sledovat a nezůstane v případě její nečinnosti se založenýma rukama.

Podle Lévyho je pro Česko výzvou současná krize kolem dodávek ruského plynu přes Ukrajinu. Rusko se prý obává českého předsednictví v Evropské unii a není z toho nadšené, protože si více rozumělo právě se Sarkozym. Moskva svým postupem Prahu tak trochu zkouší a docela ji podceňuje. Ruské obavy pramení i z toho, že Česko je vřelejším spojencem USA, je ochotné na svém území mít část americké protiraketové základny a má ambice rozšiřovat evropský vliv na další bývalé sovětské republiky, především Ukrajinu.

Lévy činnost Česka v plynové krizi pochválil, řekl, že učinilo nemožné a za rusko-ukrajinské pokrytectví nemůže. Připomněl slova nejmenovaného Sarkozyho spolupracovníka, že by Francouzi nedokázali více.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek