EK čeká letos pokles ekonomiky o 1,8 procenta

19.01.2009
čtk

Evropská komise vydala zpřesněný výhled pro hospodářství EU a jednotlivých členských států pro roky 2008 až 2010. Podzimní analýza pro letošek předpokládala se stagnací evropské ekonomiky a růstem kolem 0,2 procenta. Nová čísla odhadují pokles hospodářství EU o 1,8 procenta. Propad Eurozóny bude větší o desetinu procenta.

Toto je výsledek dopadu zesílené finanční krize na reálnou ekonomiku, uvedla Evropská komise. Její dopady pocítila EU už v roce 2008, kdy se růst HDP zpomalil na jedno procento z předchozích téměř tří procent. Ekonomika Eurozóny loni podle zpřesněné prognózy vzrostla o 0,9 procenta.

Evropská ekonomika by se měla z krize vzpamatovávat během druhé poloviny roku 2009. V příštím roce by měla celá unijní ekonomika vzrůst o 0,5 procenta a ekonomika Eurozóny o 0,4 procenta.

Podle prognózy hospodářská krize postihne všechny členské státy EU, přestože některé růstanou v růstových číslech. Největší propad Komise očekává v Lotyšsku (o 6,9 procenta) a Irsku (o 5 procent). Nejvyšší hospodářský růst vykáže Slovensko, jehož ekonomika má vzrůst o 2,7 procenta.

Redukce odhadu růstu HDP se týká i České republiky. Ještě na podzim Evropská komise odhadovala růst českého hospodářství o 3,6 procenta. Nyní počítá pro letošní rok s výrazným zpomalením na 1,7 procenta. Důvodem je hlavně propad českého průmyslu.

Očekává se, že globální krize bude mít nepříznivý dopad na reálnou ekonomiku od čtvrtého čtvrtletí roku 2008, uvedla komise v prognóze o výhledech Česka. V roce 2010 by se měl růst českého hrubého domácího produktu opět zrychlit na 2,3 procenta.

Evropská komise zveřejnila prognózu před pravidelným setkáním ministrů financí členských států (ECOFIN). Ti zítra pod vedením českého ministra Miroslava Kalouska projednají záležitosti vyplývající z plánu na oživení evropského hospodářství, který se dohodl na summitu Evropské rady 11.-12. prosince 2008 v Bruselu. Ministři prodiskutují také strategii pro hospodářskou a rozpočtovou politiku na rok 2009. Již dnes v Bruselu jednají zástupci 16 zemí Eurozóny.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek