Lotyšsko dostane z EU půjčku 3,1 miliardy eur

20.01.2009
čtk

Evropská unie schválila půjčku 3,1 miliardy eur na pomoc Lotyšsku zasaženému finanční krizí. Po jednání ministrů financí zemí EU o tom informoval ministr Miroslav Kalousek, který jednání jako zástupce českého předsednictví EU šéfoval.

Půjčka je součástí širšího balíčku ve výši 7,5 miliardy eur, který má pomoci podpořit Lotyšsku platební bilanci ve střednědobém výhledu.

Balíček obsahuje i 1,7 miliardy eur (zhruba 47 miliard korun) od Mezinárodního měnového fondu či další příspěvky od Evropské banky pro obnovu a rozvoj (EBRD), Světové banky, Evropské banky pro (EBRD) či některých evropských zemích. Mezi nimi je třeba Česká republika, Polsko nebo skandinávské země.

Finanční pomoc je podmíněna plněním dohodnutého programu ekonomické politiky. Lotyšsko, jehož hospodářství patřilo v minulých letech k nejrychleji rostoucím ekonomikám v Evropě, upadlo do recese a muselo převzít druhou největší domácí banku.

Není ale jedinou zemí EU, pro niž mezinárodní společenství vypracovalo pomocný balíček. Podobně se postupovalo i v případě Maďarska.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek