Nečas v Luhačovicích bojuje za otevření pracovních trhů

22.01.2009
čtk

Ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas si myslí, že nebude jednoduché přesvědčit Rakousko a Německo, aby otevřely svůj pracovní trh lidem z nových členských zemí Evropské unie. Ministr to dnes řekl novinářům před neformálním setkáním evropských ministrů práce a sociálních věcí v Luhačovicích, jemuž jako zástupce českého předsednictví unie předsedá. Uvolnění pracovního trhu je jedním z témat jednání.

Žádný stát nemá důvod bránit volnému pohybu pracovní síly. Nemyslím si, že by to bylo tak jednoduché je přesvědčit. V Německu jsou volby, ty argumenty především politické. Oni nemají věcné argumenty. Budou muset zdůvodnit případné pokračování v omezení volného pohybu pracovní síly, komentoval Nečas.

Připomenul přitom zprávu Evropské komise, podle které pokračování přechodných období, která staré členské země mohla po rozšíření EU přijmout kvůli ochraně svého pracovního trhu, nemá ekonomické opodstatnění a volný pohyb pracovní síly by zvýšil ekonomickou výkonnost Evropské unie o 0,3 procenta hrubého domácího produktu.

Pracovní omezení dlouhodobě kritizuje i eurokomisař Vladimír Špidla, jenž se luhačovického setkání také účastní. O případných sankčních opatřeních komise vůči zemím, které využijí možnosti prodloužit přechodná opatření, je podle něj ale předčasné hovořit. Čekám na důvody, které přednesou, nemůžu teď zaujímat žádné předběžné stanovisko, ještě je na to několik měsíců čas, řekl dnes Špidla. Dodal, že věci se přece jen mění a počet zemí, jež se otevírají pracovníkům z nových zemí EU roste.

Češi v unii stále nemají volný přístup na pracovní trhy v Dánsku, Německu, Rakousku a Belgii. Dánsko se jim otevře od května. U Belgie je pravděpodobné, že se tak stane během letošního roku. U Německa a Rakouska naopak lze čekat, že dočasnou výjimku prodlouží i na poslední možné dvouleté období, tedy do 30. dubna 2011.

Nečas uvedl, že Česko nezapomíná ani na Bulharsko a Rumunsko. I s nimi musíme být solidární, protože vůči nim uplatňuje omezení volného pohybu pracovních sil dokonce 14 členských zemí EU, připomněl Nečas. Odstraňování bariér v Evropě, tedy i těch pracovních, je hlavním heslem současného půlročního českého předsednictví Evropské unie.

O přechodných obdobích se budou ministři bavit v pátek. Dnes mají na programu otázku profesní mobility. Čtvrtina Evropanů, kteří pracují, podle Nečase nikdy nezměnila svého zaměstnavatele. Právě nyní v době hospodářské krize je podle něj důležité, aby se lidé naučili využívat rekvalifikace a byli ochotni změnit zaměstnání.

Někteří ministři na setkání přiletěli speciálem na neveřejné mezinárodní letiště do Přerova. Autobus je poté převezl do 60 km vzdálených Luhačovic. Na jednání, které začalo kolem 16:00, ministři a jejich delegace přicházeli postupně. Jako první dorazili Bulhaři již po jedné hodině odpoledne. Na přijíždějící ministry čekali místní lidé a lázeňští hosté. Někteří si sedli na lavičku před kolonádu a vše sledovali jako vzdálené divadelní představení.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek