V Luhačovicích zasedají ministři práce EU

22.01.2009
čtk

V Luhačovicích na Zlínsku dnes začne dvoudenní neformální zasedání ministrů práce a sociálních věcí Evropské unie. Jednáním bude předsedat český ministr Petr Nečas (ODS). Jedná se o první velkou akci českého předsednictví Evropské unii, která se v ČR koná mimo hlavní město. Později se takzvané ministeriády uskuteční také v Brně, Litoměřicích, Mariánských Lázních a Hluboké nad Vltavou.

Lázeňské město s 5500 obyvateli je podle starosty Františka Hubáčka na událost dobře připravené. Luhačovičtí budou muset vydržet dva dny různých omezení, která muselo město přijmout kvůli bezpečnosti akce. Obsazené budou všechny hotely a pravděpodobně všechna parkovací místa ve městě a okolí.

Jedním z nejžhavějších témat luhačovického zasedání budou diskuse o ukončení překážek, které brání novým členským zemím EU včetně Česka pracovat v některých státech původní patnáctky. Svůj pracovní trh zatím Čechům a dalším nováčkům neotevřelo Německo, Rakousko, Belgie a Dánsko.

Mezi sledovaná témata patří také směrnice o pracovní době, na níž se neshodují poslanci Evropského parlamentu s představiteli členských států. Hraje se v ní o to, jestli bude platit pro zaměstnance zemí EU pracovní týden o maximálně 48 hodinách, nebo se budou moct lidé rozhodnout, zda jsou ochotni pracovat přesčas. Na českém předsednictví leží úkol nalézt kompromis mezi státy, který pak ministři práce společně přednesou europoslancům.

Luhačovicích se bude jednat také o profesní mobilitě, tedy možnosti měnit pracovní pozici, zaměstnání i celkovou kvalifikaci. Ministři by měli mluvit také o tom, jak usnadnit zaměstnanost lidem se zdravotním postižením či jinak znevýhodněným.

Vedle evropských ministrů v Luhačovicích vystoupí také eurokomisař pro zaměstnanost Vladimír Špidla a zástupce evropských odborářů.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek