Vondra: Netlačte na nás kvůli Lisabonu

22.01.2009
čtk

Rozhodnutí o tom, kdy a jak se český parlament vyjádří k ratifikaci Lisabonské smlouvy je výhradně na Česku. Prohlásil to dnes v Bruselu před poslanci Evropského parlamentu český vicepremiér Alexandr Vondra, podle něhož žádný vnější tlak k urychlení tohoto procesu nepomůže.

Vondra podobně jako řada dalších českých ministrů v tomto týdnu absolvoval slyšení před europoslanci. Při něm zástupci vlády předsednické země nastiňují své priority v odpovídajícím výboru Evropského parlamentu. U Vondry šlo o výbor pro ústavní záležitosti, jehož šéf Jo Leinen je znám jako tvrdý kritik českého prezidenta Václava Klause a jeho odmítavého postoje k Lisabonské smlouvě.

Právě se smlouvou také souvisela většina otázek, které europoslanci Vondrovi adresovali, avšak vesměs nijak zvlášť konfrontačně. Britský europoslanec Richard Corbett v žertovném tónu řekl, že v jeho zemi je možné si sázet i na výsledky voleb a politických rozhodnutí. Vondry se proto zeptal, co by mu poradil, pokud by si chtěl vsadit na to, kdy ČR ukončí ratifikaci. A kolik za to dostanu, opáčil nejprve v podobném duchu český vicepremiér. Pak už vážně dodal, že rozhodnutí je na českých zákonodárcích, kterým je i on. Já budu hlasovat pro, řekl.

Vondra zdůraznil, že ratifikace Lisabonské smlouvy je vnitřní proces České republiky, která je odpovědnou a demokratickou zemí. Urychlení tohoto procesu žádný vnější tlak pomáhat nebude, dodal Vondra před europoslanci výboru, který je tradičně brán za silného přívržence smlouvy. Vondra také podotkl, že ratifikace této smlouvy není pevně spojena s odsouhlasením dohod s USA o umístění amerického protiraketového radaru v ČR, i když obě záležitosti podle něj spolu souvisejí.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek