Islandská vláda v obtížích

26.01.2009
čtk

V posledních týdnech zažívá Island opakované protesty rozhněvaných občanů, kteří požadují rezignaci vlády kvůli kolapsu bankovního systému země v říjnu minulého roku. Ve čtvrtek islandský premiér Geir Haarde oznámil své rozhodnutí uspořádat v květnu 2009 předčasné volby, v kterých nebude znovu kandidovat. Pouhé tři dny poté odstoupil v neděli ze svého postu islandský ministr financí Bjorgvin Sigurdsson.

Ministr financí je prvním vysoko postaveným islandským politikem, který rezignoval v důsledku finanční krize, která zasáhla Island obzvlášť ničivě. Jeho odchod vyvolal spekulace, zda vláda vydrží do předčasných květnových voleb.

Přestože jako hlavní důvod proč nechce znovu kandidovat uvedl premiér špatný zdravotní stav, většina obyvatel Islandu považuje za nejdůležitější příčinu ekonomickou situaci země. Na Islandu žije pouze asi 320.000 lidí, ostrov se ale díky expanzi svého sektoru finančních služeb stal symbolem prosperity. Vše se ale změnilo s nástupem finanční krize, kterou kvůli zadlužení tamní bankovní sektor neustál. S problémy se potýká akciový trh i obchodování s islandskou měnou.

Finanční systém Islandu se téměř položil, protože stát byl nucen během měsíce převzít tři ze svých největších bank. Na rozdíl od Británie nebo USA nemohl Island svým bankám zajistit patřičnou podporu vzhledem k tomu, jaký je poměr finančního sektoru k HDP země. Islandské banky dluží zahraničním věřitelům přes 60 miliard dolarů, protože se v posledních letech pustily do velkých zahraničních akvizic. Hrubý domácí produkt Islandu v minulém roce přitom dosáhl pouze přibližně 11 miliard dolarů.

Pro média premiér Haarde o víkendu uvedl, že chce vést zemi do předčasných voleb 9. května i přes násilné protesty. Považuje za nejisté, zda vláda do té doby vydrží. Podle jeho názoru by došlo ke zhoršení současné špatné ekonomické situace, pokud by současná vláda nezůstala do květnových voleb.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek