Brusel dá peníze na zásobníky plynu v ČR

28.01.2009
čtk

Z neutracených peněz loňského rozpočtu podpořila Evropská komise energetické projekty po celé Evropě. Komise přispěje 25 miliony eur i na rozšíření zásobníků zemního plynu v Česku. Rozdělení částky 3,5 miliardy eur musí ještě schválit členské státy. Některé jsou ke konečnému seznamu projektů kritické.

Zhruba 250 milionů eur má jít podle plánu Komise na výstavbu plynovodu Nabucco, který snižuje závislost EU na plynu z Ruska. Plynovod podporuje české předsednictví EU, projekt však nemá jednoznačnou podporu velkých členských států.

Velké částky poplynou také do střední a východní Evropy, kde se při nedávném přerušení dodávek ruského plynu naplno projevila nutnost většího propojení evropských energetických sítí. Zhruba 25 milionů eur by mělo jít na propojení plynovodů mezi Maďarskem a Slovenskem.

Peníze z unijního rozpočtu nejsou určené jen na plyn, který Evropská komise podpoří celkem 1,025 miliardou eur. Na propojení sítí s elektřinou Brusel určil celkem 705 milionů eur. Zhruba půl miliardy eur má směřovat na budování větrných elektráren. Téměř výhradně jde o projekty na moři.

Evropská komise navíc poprvé rozdělila prostředky na vybudování prvních jednotek na zachytávání emisí oxidu uhličitého v elektrárnách. Komise schválila celkem 1,25 miliardy eur na vybudování technologie v elektrárnách v Německu, Nizozemsku, Polsku, Španělsku, Portugalsku a ve Velké Británii. O jeden z těchto projektů neúspěšně usiloval i český energetický gigant ČEZ.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek