STEM: 64 procent Čechů podporuje Lisabonskou smlouvu

28.01.2009
čtk

Většina Čechů podporuje schválení Lisabonské smlouvy. Podle lednového průzkumu agentury
STEM si to myslí 64 procent lidí, což je o 19 procent více než loni v říjnu. Více než dvě třetiny lidí současně přiznávají, že změnám a dopadům vyplývajícím z přijetí smlouvy nerozumí.

Podpora schválení smlouvy vzrostla v porovnání s loňským říjnem u sympatizantů všech parlamentních stran, nejvíce u sympatizantů ČSSD (o 25 procent) a Strany zelených (o 23 procent). Stoupenci sociální demokracie patřili loni v říjnu spíše k odpůrcům smlouvy. Největší výhrady má k dokumentu vládní ODS a opoziční KSČM.

Analytici STEM vidí příčinu postoje většiny lidí v obavě, že Česko může v případě nechválení smlouvy ztratit prestiž. Český parlament je zatím poslední zákonodárný sbor, který se ke smlouvě vůbec nevyjádřil. Lisabonskou smlouvu schválilo 25 členských států, Irové smlouvu loni v červnu v referendu odmítli.

Zatímco podíl lidí, kteří podporují schválení smlouvy, vzrostl od loňského října o 19 procent, podíl občanů deklarujících, že jí rozumí, vzrostl podle STEM za stejnou dobu jen o pět procent.

Lidé, kteří důsledkům smlouvy rozumí, i ti, kteří tvrdí opak, ale shodně velmi silně zastávají názor, že nynější české předsednictví EU přináší Česku v rámci Evropy větší prestiž – a to se podle STEM může promítat i do názoru, že parlament by měl lisabonskou smlouvu schválit.

Průzkum se konal ve dnech 2. až 9. ledna. Bylo při něm dotázáno 1258 lidí starších 18 let.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek