Bruselská elita se sejde na českém plese

30.01.2009
čtk

Kulturní start českého předsednictví EU dnes symbolicky v Bruselu odstartuje takzvaný Český ples. Na taneční a hudební akci pořádané na nejvyšší úrovni Česko pozvalo na šest stovek lidí – evropských politiků, diplomatů či zástupců byznysu.

Bude to příležitost zastavit na chvíli diplomatický balet (předsednictví) a umožnit lidem, aby se setkali jinak než jen u jednacích stolů, řekl novinářům Jan Vytopil ze stálého zastoupení ČR v Bruselu, které společně s Úřadem vlády ples pořádá.

Ples slavnostně otevře český premiér Mirek Topolánek. Svou účast na Českém plese prý už přislíbili předseda Evropské komise José Barroso, americký velvyslanec při NATO Kurt Volcker, europoslanci, diplomaté a byznysmeni. Českou vládu bude reprezentovat vicepremiér Alexandr Vondra, a několik českých ministrů včetně nového šéfa resortu lidských práv a národnostních menšin Michaela Kocába.

O program bálu, který se koná v prostorách bruselského muzea automobilů Autoworld, se postarají známí čeští hudebníci a umělci. K tanci bude hrát Český národní symfonický orchestr pod vedením Libora Peška. Během večera zatančí i světoznámá primabalerína Anglického národního baletu Daria Klimentová, zahraje jazzman Emil Viklický a skupina Melody Makers Ondřeje Havelky. Moderátory večera budou herci Marek Vašut a Chantal Poullainová.

Zájem o letošní ples, kde bude údajně dvakrát víc cizinců než Čechů, byl podle Vytopila velký. Lístky se podle něj na rozdíl od plesu minulý rok neprodávaly, nýbrž se pozvaným rozdávaly.

Ani vstupenky však pozvaným nezaručují, že se bálu mohou zúčastnit. Návštěvníci totiž musejí dodržet takzvaný dress code, neboli předepsané oblečení. Omezili jsme dress code na velkou večerní róbu pro dámy, na smokink pro pány a uniformu pro vojáky, dodává Vytopil.

Luxusní večerní róby a kvalitní smokingy se přitom v Bruselu, podobně jako v jiných evropských metropolích, prodávají za tisíce eur. Existuje samozřejmě možnost si slavnostní šaty půjčit; cena za vypůjčený smoking či večerní šaty se pohybuje od několika desítek po stovky eur.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek