Rakousko zachová pracovní omezení do roku 2011

30.01.2009
čtk

Rakousko uvolní svůj pracovní trh až v dubnu 2011. Po čtvrtečním setkání s premiérem Mirkem Topolánkem to řekl rakouský kancléř Werner Faymann. Kromě Rakouska musí mít občané nových členských zemí pracovní povolení ještě v Německu, Dánsku a Belgii.

Český premiér považuje problém za psychologickou záležitost Rakušanů. Nicméně nám to nezpůsobuje vážné problémy, protože nenaplňujeme ani ty pendlerské smlouvy, které dnes existují, řekl Topolánek. Podle Faymanna se prostor pro volný pohyb pracovníků postupně zlepšuje, což doložil na příkladu vědců a odborníků.

O odstranění bariér v pohybu pracovních sil v EU jednali minulý týden unijní ministři práce a sociálních věcí na neformálním zasedání v Luhačovicích. České předsednictví se naží tyto překážky přinejmenším rozvolnit. Omezení opakovaně kritizoval eurokomisař Vladimír Špidla, který má zaměstnanost na starosti.

Po rozšíření EU v květnu 2004 zavedla z obavy před přílivem levnějších pracovních sil různá omezení většina starých členských států. Výjimkou byla pouze Velká Británie, Irsko a Švédsko. Loni zvežejněná analýza obavy nepotvrdila. Již dříve pracovní bariéry postupně zrušila většina členských států. Dánsko již oznámilo, že svůj pracovní trh uvolní od května, podobný krok se letos očekává i ze strany Belgie.

Vedle Rakouska zřejmě možnost přechodného období pro ochranu svého pracovního trhu maximálně využije Německo. O prodloužení na další dva roky Berlín i Vídeň rozhodnou do letošního května. Pokud budou chtít svá místa nadále chránit, budou to ale muset zdůvodnit Evropské komisi. Němci od ledna uvolnili svůj pracovní trh alespoň pro vysokoškoláky z nových členských zemí.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek