Topolánek: spor Slovinska a Chorvatska není věcí EU

30.01.2009
čtk

Teritoriální spor o mořskou hranici Slovinska a Chorvatska si musí oba státy vyřešit sami. V rozhovoru pro slovinskou televizi RTV Slovenija to řekl Mirek Topolánek, který nevnímá slovinskou blokádu přístupových jednání Evropské unie s Chorvatskem jako problém Unie.

Nebudeme vás k ničemu nutit a nebudeme tyto nesnáze za vás řešit, řekl český premiér. Podle něj se ve Slovinsku a Chorvatsku musí pro řešení sporu nalézt čas, prostředky a politická podpora. Hraniční spory znesnasňuje vztahy obou zemí od získání nezávislosti v roce 1991.

Český premiér přirovnal situaci ke sporu o Temelín během přístupových jednání České republiky, kdy Rakousko blokovalo uzavření kapitoly energetika. Nakonec jsme bilaterální řešení nalezli, řekl Topolánek s odkazem na takzvaný protokol z Melku.

Slovinsko vetovalo 19. prosince Chorvatsku 10 z 35 kapitol přístupových jednání. Chorvatsko totiž předložilo na unijní úrovni dokumenty, které sporné hraniční území se Slovinskem prohlašují chorvatské území. Záhřeb tyto listiny odmítá stáhnout.

Premiéři obou zemí se dosud nedokázali dohodnout na společné schůzce. Slovinský premiér Borut Pahor ve čtvrtek podle agentury APA prohlásil, že se již třetí den neúspěšně pokouší dovolat svému chorvatskému protějšku Ivu Sanaderovi. Záhřeb naopak tvrdí, že před týdnem pozval Pahora diplomatickou cestou, ale na nabídku dosud nikdo neodpověděl.

Minulý týden požádala komise EU nositele Nobelovy ceny za mír Marttiho Ahtisaariho o pomoc při řešení tohoto územního sporu. Lublaň podle APA přivítala tuto iniciativu, zatímco Záhřeb reagoval chladně. Chorvatsko by prý raději ocenilo formální mezinárodní arbitráž.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek