EU uvalila vysoká antidumpingová cla na čínské šrouby

31.01.2009
čtk

Evropská komise dnes uvalila na šrouby z Číny antidumpingová cla ve výši až 85 procent. Dnešní krok pravděpodobně vyvolá odvetnou akci Pekingu u Světové obchodní organizace (WTO) proti Evropské unii.

Cla se dotknou asi 200 čínských firem, které vyvážejí spojovací součástky používané v automobilech, elektrospotřebičích nebo strojním zařízení. Evropský trh těchto součástek má hodnotu 575 milionů eur ročně (14,7 miliardy Kč).

Čínští výrobci spojovacích prostředků již vyzvali Peking, aby se proti kroku EU odvolal k WTO. Podle nich Brusel provádí ochranářskou politiku unijních výrobců, aby jim pomohl v nynější ekonomické recesi. Čínské firmy přitom upozorňují, že z antidumpingových cel byly vyňaty čínské pobočky dvou evropských společností – italské Agrati a španělské Celo. Evropská komise nařčení z protekcionismu odmítá.

Obchodní spory mezi EU a Čínou mají vzestupnou tendenci zejména vzhledem k prudkému růstu evropského obchodního deficitu. Schodek EU s Čínou loni dosáhl 160 miliard eur. EU v minulých týdnech uvalovala sankční cla na čínské dovozy od obuvi po ocelové pruty.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek