České předsednictví otevře debatu o rodičovské péči

03.02.2009
čtk

Podle českého předsednictví je péče o nejmenší děti věcí jednotlivých členských států sedmadvacítky a není v kompetenci EU. Priority Ministerstva práce a sociálních věcí (MPSV) pro předsednictví tak stojí proti tzv. barcelonským cílům, v rámci kterých Unie hodlá umístit do příštího roku třetinu dětí do tří let do zařízení kolektivní péče.

Státy zde vykonávají svou svrchovanou moc. Není proto možné vyžadovat jejich faktické plnění, sdělila ČTK o barcelonských cílech mluvčí ministerstva práce a sociálních věcí pro předsednictví EU Jana Říhová.

Evropská unie si již v roce 2002 v oblasti poskytování péče o dítě stanovila, že do roku 2010 by měly členské státy mít k dispozici nějaký typ zařízení pro 33 procent dětí do tří let a pro 90 procent dětí mezi třemi lety věku až po věk nástupu do základní školy. Česko nyní poukazuje na to, že tyto cíle EU schválila ještě před vstupem nových členských zemí.

Podle Říhové navíc většina členských států EU včetně Česka tyto cíle neplní a ani nenaplní. České předsednictví proto chce o péči o malé děti otevřít debatu. Je proto logické, že české předsednictví se snaží, aby se nad problematikou, která je v jednotlivých zemích nahlížena podstatně odlišně, otevřela diskuse i s účastí nových členských zemí, prohlásila Říhová s tím, že je třeba brát v úvahu také svobodu rodiny a zájmy dítěte.

Nikdo nenapadá záměry jednotlivých států rozšířit počet zařízení kolektivní péče, uvedla Říhová. Je však otázkou, zda by se toto rozšiřování mělo dít i na nadnárodní úrovni. Je třeba ponechat rozhodnutí o způsobu péče na rodinách samotných. Rozhodnutí pro domácí péči o děti by nemělo být automaticky nahlíženo jako nesprávné, konstatovala.

O způsobech rané péče o děti v souvislosti s naplňováním tzv. barcelonských cílů proto budou tento čtvrtek v Praze diskutovat evropští ministři odpovědní za oblast rodiny. České předsednictví chce v této otázce upozornit především na její kvalitativní aspekty, vyzdvihnout zájmy dítěte a promítnout je i do příslušných politik. Snahou českého předsednictví přitom bude podle MPSV posílit vnímání rodičovské domácí péče o malé děti jako plnohodnotného zaměstnání.

Snaha českého předsednictví otevřít debatu o relevanci evropských cílů v oblasti péče o děti se však nelíbí Straně evropských socialistů (PES), která svůj názor vyjádřila před týdnem ve svém prohlášení. EU by měla hledět na to, jak pomoci členským států zvýšit kvantitu i kvalitu dětské péče, nikoli se snažit podkopat cíle jen proto, že se některým členským státům nedaří jejich závazky naplňovat, uvedla Zita Gurmaiová z PES. Evropský parlament podle Říhové bude v úterý jednat také o rezoluci frakce Zelených, jež má Česko za jeho přístup ostře odsoudit.

Je to výraz stesku evropských socialistů po jeslích, které věru drtivá většina občanů České republiky zase tolik nepostrádá. Zvláště ti, kteří těmi jeslemi prošli, zhodnotil před týdnem pro ČTK prohlášení PES ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas (ODS).

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek