Le Figaro: Rivalita Paříže a Prahy vnáší chaos do Evropy

04.02.2009
čtk

Pět týdnů po předání předsednické štafety v Evropské unii mezi Francií a Českou republikou stojí obě země názorově proti sobě a dovolávají se pomoci ve zbytku Unie, napsal dnes francouzský provládní deník Le Figaro. Podle něj se přitom dalo očekávat, že nastane „střetnutí stylů“ mezi hyperaktivní Paříží a Prahou, která natolik pochybuje o Evropě, že nechává všechny na pochybách o tom, zda splní své závazky ohledně Lisabonské smlouvy.

Nejde přitom o otevřený spor mezi oběma státy, protože spolu komunikují, jak obě strany ubezpečují. Francie dává najevo, že by se dříve nebo později měl uskutečnit summit, který by koordinoval opatření proti recesi a proti rostoucí nezaměstnanosti a sociálnímu napětí. Na povrch tak vyplouvá myšlenka ekonomické vlády EU, která je drahá (francouzskému prezidentovi) Nicolasi Sarkozymu, uvádí se v Le Figaro.

Liberálnější Česká republika, která je zasažena do živého, protože je jí vytýkána nečinnost, samozřejmě reaguje. Protikrizový plán přece již existuje: byl vypracován sedmadvacítkou v prosinci právě za Sarkozyho předsednictví. Podráždění Prahy se zdesetinásobí při nápadu uspořádat mimořádný summit zemí eurozóny, v níž chybí Česká republika a valná část východní Evropy, pokračuje list.

Podle kalendáře existují v příštích dvou měsících hned tři příležitosti setkání vrcholných představitelů k jednání o ekonomii, a to v Berlíně, Bruselu a Londýně. Podle Německa, které má rozhodující slovo, není další setkání nezbytné, připouští deník.

Evropská komise, která se také brání proti nařčení z pasivity, dodává, že pro nápad dalšího summitu přisuzovaný Paříži není konsenzus. Nejvýznamnější státy Unie – Německo, Francie a Británie – sotva vypracovaly své plány hospodářské obnovy na národní úrovni. Z Bruselu proto také podle Le Figaro zaznívá, že než aby se pořádaly nové summity a ohlašovaly se nové plány palcovými titulky v novinách, bylo by záhodno nejdříve uplatňovat to, co již bylo dohodnuto.

Náznaky přání nové vrcholné schůzky ze strany Francie zveřejňují francouzské deníky denně od začátku měsíce.

Podle Le Figaro odmítavé reakce Bruselu a Berlína ale vše jen odkládají. Podzimní plán finanční záchrany po bankrotu firmy Lehman Brothers se údajně potápí. Banky sice zkonsolidovaly svou bilanci díky novému kapitálu a státním garancím, ale zbývá vyřešit otázku toxických aktiv, přičemž bankéři dál dávkují půjčky podnikům a jednotlivcům. To je to nejtěžší, co ještě zbývá vyřešit, aby se v létě dosáhlo vytouženého ekonomického oživení, a bude proto zapotřebí víc než jen pravidelné schůzky ekonomických ministrů, soudí deník, který připomíná téměř každodenní opatření evropských zemí proti krizi vedoucích k stále hlubšímu veřejnému zadlužení.

Podle francouzského státního ministra pro evropské záležitosti Bruna Le Mairea zabere ještě čas, než evropské státy budou svá ekonomická opatření koordinovat, protože si na to ještě nezvykly. Otázka položená Paříží je jistě legitimní, ale příliš naléhavě vyslovená, takže hrozí, že se sama stane faktorem rozkolu. Některým tématům prospívá, když nejsou projednávána veřejně, bručí se v Berlíně. Nicolas Sarkozy za to nese následky ze svého předsednictví v EU, pokračuje list.

Česká republika možná potřebuje popohnat ostruhami. Pokud by ale Češi příliš pocítili bič, mohli by se vzbouřit u (volebních) uren proti Evropě, jak to učinili Rakušané v roce 2006 na konci svého již hodně kritizovaného předsednictví, uzavírá Le Figaro.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek