Vondra: Francie srší gejzíry nápadů, Česko tvrdě pracuje

04.02.2009
čtk

Český vicepremiér Alexandr Vondra se ohradil proti spekulacím o schopnostech českého předsednictví, které se objevovaly v posledních dnech ve francouzském provládním tisku. Naposledy francouzský deník Le Figaro uvedl, že EU je pod českým předsednictvím němá.

Deník Le Monde zase o víkendu psal o plánu prezidenta Nicolase Sarkozyho uspořádat ve druhé půlce února mimořádný summit šéfů států a vlád zemí se společnou měnou euro, protože české předsednictví i Evropskou komisi jsou příliš pasivní, aby situaci řešily.

Vondra se ve Štrasburku zúčastnil jako zástupce českého předsednictví EU zasedání Evropského parlamentu. Novinářům připomněl listopadová slova francouzského prezidenta Nicolase Sarkozyho, který řekl, že zatímco Francie jedná, Německo přemýšlí.

My dnes prohlašujeme: Zatímco Francie srší gejzíry nápady a zamýšlí organizovat jeden summit za druhým, české předsednictví tvrdě pracuje, aby alespoň některé z těchto nápadů byly dotaženy do konce, aniž by v Evropské unii došlo k všeobecném rozvalu veřejných financí, dodal Vondra.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek