Schwarzenberg se setká s Clitonovou a s Kerrym

07.02.2009
čtk

Český ministr zahraničí Karel Schwarzenberg přiletí v neděli do Washingtonu, kde se v úterý poprvé setká s novou šéfkou americké diplomacie Hillary Clintonovou.

Na programu má rovněž jednání s demokratickým předsedou senátního zahraničního výboru Johnem Kerrym a přednášku v liberálním Brookingsově institutu o prioritách českého předsednictví Evropské unie.

Vedle problematiky dvoustranných vztahů patří mezi témata Schwarzenbergových jednání ve Washingtonu rozvoj politického dialogu mezi EU a Spojenými státy a situace na Blízkém východě a v Afghánistánu. Věnovat se má podle oficiálního sdělení českého ministerstva zahraničí také otázkám kolem americké protiraketové obrany a vztahům s Ruskem, které záměr USA vybudovat prvky své protiraketové obrany v České republice a Polsku důrazně odmítá.

Rusko se stane cílem další Schwarzenbergovy cesty, která naváže na jeho pobyt ve Washingtonu. V Moskvě ve středu povede delegaci trojky EU při jednání s ruskými představiteli v čele s ministrem zahraničí Sergejem Lavrovem. Mezi hlavními tématy mají být vztahy mezi unií a Ruskem, bezpečnostní otázky a situace na jižním Kavkazu, v Afghánistánu a na Blízkém východě.

Ve Washingtnonu bude Schwarzenberg jednat za situace, kdy z iniciativy české vládní Strany zelených se parlament tento týden rozhodl odložit projednávání česko-americké smlouvy o výstavbě amerického radaru, který podle záměru předcházející administrativy hodlají USA vybudovat nedaleko Prahy. Nová americká diplomacie ani prezident Barack Obama zatím nenaznačili, jak hodlají v protiraketové obraně postupovat. Z dřívějších prohlášení pouze vyplývá, že chtějí celý systém podrobit přísnějšímu ověření.

Spekuluje se, že Schwarzenberg by jako představitel Evropské unie mohl být oficiálně požádán, aby státy EU přijaly vězně z americké věznice Guantánamo na Kubě. Demokratický prezident Obama krátce po svém nástupu do úřadu oznámil, že tuto spornou věznici, v níž USA zadržují cizince podezřívané z terorismu, hodlá uzavřít. Evropský parlament jeho záměr přivítal. Europoslanci rovněž vyzvali, aby země EU v rámci snahy pomoci Američanům případně přijaly část vězňů z Guantánama.

Český vicepremiér Alexandr Vondra v úterý řekl, že rozhodnutí uzavřít Guantánamo je primárně odpovědností USA. To, zda některé vězně přijmou i země EU, je pak podle něj na rozhodnutí jednotlivých států bloku. Z vyjádření Schwarzenberga a českého premiéra Mirka Topolánka v domácím tisku vyplývá, že česká vláda přijetí vězňů příliš nakloněna není.

Unie by v záležitosti Guantánama chtěla postupovat koordinovaně, avšak proces vyjednávání o společném postoji teprve začal. O Guantánamu a jeho budoucnosti bude při své návštěvě USA jednat i český ministr vnitra Ivan Langer, který navštíví Spojené státy jako zástupce českého předsednictví EU společně s eurokomisařem pro vnitro a spravedlnost Jacquesem Barrotem 16. a 17. března.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek