ČR svolá mimořádný summit k ekonomické krizi

09.02.2009
čtk

Česko jako předsednická země EU svolá neformální summit šéfů států a vlád unie k hospodářské krizi, řekl po jednání vlády premiér Mirek Topolánek. Setkání se podle něj uskuteční v Bruselu ještě před koncem února.

Topolánek poznamenal, že k myšlence svolání mimořádného summitu jej vedly protekcionistické kroky a vyjádření některých evropských politiků z poslední doby, včetně výroků francouzského prezidenta Nicolase Sarkozyho. Český premiér ale zároveň zdůraznil, že nejde jen o podobné výroky. Situace je vážná, zhoršuje se ne v týdnech, ale ve dnech, upozornil.

Prezidenta Sarkozyho si Topolánek podle svých slov váží, ale jeho vyjádření nepokládá za šťastné. Právě podobný typ prohlášení povede zcela nepochybně k eskalaci podobných akcí a v konečném důsledku k prodloužení krizového stavu, který dopadá na ekonomiky celé EU, poznamenal.

Pokud by toto měla být budoucnost EU, pro všechny menší země to není dobrá zpráva, řekl o protekcionistických tendencích velkých zemí Topolánek. Zopakoval, že Sarkozy svým postupem dal v podstatě za pravdu kritikům Lisabonské smlouvy, kteří varují, že po přijetí smlouvy budou v Evropě dominovat velké země.

Termín konání akce, která bude prvním summitem evropské sedmadvacítky pod taktovkou českého předsednictví, oznámí premiér ve středu po setkání s šéfem Evropské komise Josém Barrosem. Na něm by se měli oba státníci věnovat zejména tomu, jak uvést v život plán obnovy evropské ekonomiky, na které se začínají tvrdě projevovat dopady finanční krize.

Plán obnovy počítá s finanční injekcí zhruba 200 miliard eur (5,7 bilionu korun) na podporu evropské ekonomiky. Tuto sumu už EU schválila. Nyní se však jedná o tom, jakou přesnou podobu by podpora měla v praxi mít. To bude i tématem jarního summitu EU, který se uskuteční koncem března v Bruselu.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek