Sarkozy české automobilky stěhovat nebude

09.02.2009
čtk

Francouzský prezident Nicolas Sarkozy podle listu Le Monde ustoupil tlaku českého premiéra Mirka Topolánka a vzdal snahu přimět automobilový koncern PSA Peugeot Citroën, aby stáhl výrobu z Kolína zpět do Francie.

Francouzský prezident bude v podvečer jednat o státní pomoci s představiteli francouzského automobilového průmyslu. Koncerny Renault a PSA Peugeot Citroën mají získat půjčky kolem šesti miliard eur půjček s nižším úrokem, než by požadovaly banky. Stát má ale podmínku. Automobilky nesmějí v příštích pěti letech propouštět zaměstnance a zavírat továrny.

Závazek zachování pracovních míst a výrobních hal byl předmětem ostrých diskuzí. Zatímco šéf Renaultu Carlos Ghosn ustoupil nátlaku poměrně brzy, šéf PSA Peugeot Citroën Christian Streiff podle Le Mondu nikdy neskrýval své podráždění nad tím, že se stát vměšuje do strategie společnosti.

Sarkozy chtěl rovněž zakázat v zahraničí výrobu aut, které se potom dovezou zpět do Francie. Týká se to například Peugeotu 107 vyráběného v Kolíně.

Velmi dobře rozumím tomu, když stěhujeme výrobu, abychom získali nový trh v Brazílii. Vyrábět ale v cizině auta, která se prodají pak ve Francii, to už se dá přijmout mnohem hůře, citoval Le Monde Sarkozyho.

Nicméně po protestech Mirka Topolánka, českého premiéra a předsedy Evropské rady, Sarkozy hodil ručník do ringu, napsal Le Monde.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek