Češi jsou první v Unii

11.02.2009
čtk

Povědomí o bezplatné tísňové lince 112 je z 27 zemí Evropské unie nejvyšší v Česku, oznámila dnes Evropská komise. Jde o linku, na níž se mohou lidé v celé Evropské unii dovolat v nouzi záchranářů. V Česku to ví podle průzkumu, jehož výsledky dnes komise zveřejnila, 58 procent lidí. V Itálii to jsou pouhá tři procenta.

Máme jednotné číslo tísňového volání, které funguje pro každou tísňovou situaci a každý členský stát a každého občana, který ho potřebuje, podotkla eurokomisařka Viviane Redingová. Je ale nepřijatelné, že o lince 112 ví méně než čtvrtina občanů, dodala.

Povědomí o lince má jen 24 procent Evropanů. Slovákům patří v tomto směru sedmé místo díky 46 procentům. Na opačném pólu pomyslného žebříčku figurují kromě Italů (tři procenta) ještě Řekové (čtyři procenta) a Britové (osm procent).

Číslo 112 funguje po celé EU od prosince 2008. Lidé na něj mohou volat bezplatně z pevných linek i mobilních telefonů. Problém však je, že téměř tři z deseti volajících podle komise narazili na jazykové obtíže. Jde hlavně o případy, kdy někdo na linku volá v zahraničí a naráží na jazykovou bariéru. Podle Bruselu většina zemí hlásí, že by jejich operátoři měli být schopni vyřizovat hovory v angličtině.

Komise dnes s Evropským parlamentem a Radou EU prohlásila 11. únor za Evropský den linky 112. O tom, že Češi patří v unii ke špičkám v technologiích spojených s užíváním čísla tísňového volání 112, dokazuje i cena od Asociace evropského čísla tísňového volání (EENA), kterou v úterý v Bruselu převzali zástupci Hasičského záchranného sboru ČR (HZS ČR). Ten linku 112 v Česku obsluhuje.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek