Kausa jesle: Vatikán je na straně Prahy

11.02.2009
čtk

Vatikán ocenil snahu českého předsednictví Evropské unie otevřít v unii debatu o péči o děti. Vyplývá to z proslovu vatikánského státního sekretáře Tarcisia Bertoneho na úterním setkání s velvyslanci členských zemí unie ve Vatikánu. ČTK o tom dnes informovalo české velvyslanectví, které jakožto zastupitelství nynější předsednické země setkání pořádalo a kardinála Bertoneho na ni pozvalo.

Druhý nejvyšší představitel katolické církve reagoval na nedávný návrh českého předsednictví zahájit debatu o cílech, které si EU v oblasti péče o děti vytkla a které zahrnují zvýšení počtu jeslí a školek. Návrh vzbudil kritiku Evropského parlamentu, podle něhož ČR nutí ženy vzdát se zaměstnání ve prospěch své přirozené role, tedy péče o děti, a na schůzce ministrů členských zemí pro rodinu minulý týden v Praze bylo dohodnuto cíle neměnit.

Bertone řekl, že zkušenost České republiky, kde bylo v komunistické éře 25 procent dětí v jeslích, představuje pro všechny země unie významnou příležitost k přehodnocení svobody rodin a k soustředění se na zájem dětí. Uvedl statistiky, které podle něho dokládají krizi rodiny, a zdůraznil, že přínos rodiny nemohou jiné instituce nahradit. Vatikán se proto podle něho staví proti iniciativám, které usilují o reinterpretaci lidských práv ve jménu údajného boje proti diskriminaci.

Kardinál Bertone dále vyslovil přesvědčení, že národy střední a východní Evropy mohou a musejí dalším zemím unie nabízet své specifické zkušenosti, a označil za důležité, aby se jim naslouchalo s respektem ke kulturním rozdílům, svobodám a principu subsidiarity.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek