Protekcionismus straší Evropu

11.02.2009
Euroskop

Evropští politici a byznysmeni bijí na poplach, členské státy podporují protekcionimus prostřednictvím opatření proti ekonomické krizi, jež mají podpořit domácí produkci a udržet zaměstnanost. Právě tuto protekcionistickou hrozbu analyzuje ve svém článku internetový portál EUobserver.

Národní vlády se snaží pomoci svým občanům udržet pracovní místa, a orientují se tak převážně na domácí trhy. Evropská komise současně bojuje s kolapsem obrovského evropského vnitřního trhu. Předseda Komise Barroso bude o situaci jednat s přílušnými komisaři na speciálním setkání již zítra.

„Potřebujeme koordinovat naše odpovědi an ekonomickou krizi a sjednotit opatření na ochranu jednotného trhu před protekcionářskými tendencemi, i kdyby přicházely zevnitř, řekl začátkem tohoto týdne Barroso. Ochranářství národních trhů by totiž mohlo vést ke spirále, která by krizi jen zhoršila a vedla by k situaci podobné Velké depresi z 30. let.

České předsednictví, jež kritizovalo francouzské protekcionistické snahy, vyhlásilo speciální záchranný summit EU na konec měsíce. „Domnívám se, že společný vnitřní trh je dlouhodobý nástroj, který nám pomůže krizi překonat, řekl premiér Topolánek.

Evropský vnitřní trh v krizi?

Vnitřní trh je jedním ze základních kamenů Unie, který garantuje svobodu pohybu lidí, zboží, služeb i kapitálu. Nad dodržováním těchto principů bdí Evropská komise, které ovšem v současné době nestíhá reagovat na každodenní návrhy členských států.

Největší hrozba spočívá ve státní pomoci – hlavně bankám – jež by mohla zničit konkurenci. Několik členských států rovněž finančně i právně podpořilo svůj automobilový průmysl. Komise dnes na příklad vyjádřila pochybnosti o francouzském plánu na záchrannu automobilového sektoru se slovy, že tento návrh ještě potřebuje upřesnit. V důsledku totiž podobný návrh odporuje principu svobodného pohybu pracovních sil, protože zvýhodňuje domácí pracovníky.

Na konci ledna zasáhly Velkou Británii nepokoje a stávky kvůli zaměstnávání zahraničních dělníků na vládních projektech stavby rafinérie, kterou provádí francouzská firma. Eventuální kompromis bude pravděpodobně dosažen zaměstnáním určitého počtu britských dělníků.

Jako kočka a pes

I evropští podnikatelé vyjadřují obavy nad současným vývojem. „Menší podniky jsou ochranářskými snahami zasaženy obzvlášť hluboce, řekl generální sekretář asociace malých firem UEAPME Andrea Benassi. „Návrat ki tržnímu nacionalismu je krátkozraký a nezodpovědný krok, řekl.

Jak krize pokračuje a dopadá na některá odvětví tíživěji jednotlivé členské země se dohadují a kritizují záchranné balíčky ostatních. Švédsko jako zastánce silného liberalismu vyjádřilo obavy z francouzského protekcionismu. Rétoriku prezidenta Sarkozyho kritizoval i český premiér Topolánek. Naopak švédský stát se snaží „k ochranářství nepřispívat a nezhoršovat tak ekonomickou situaci v Evropě, uvedl včera v Bruselu švédský premiér Reinfeldt.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek