Německý parlament schválil balíček za 50 miliard eur

13.02.2009
čtk

Velká koalice křesťanských demokratů (CDU/CSU) a sociální demokracie (SPD) prosadila v německém spolkovém sněmu 50miliardový balíček na stimulaci ekonomiky. Opoziční liberálové (FDP), zelení a Levice (Die Linke) hlasovaly proti, protože považují navržená opatření za neúčinná. Příští týden bude o návrzích jednat Spolková rada, která zastupuje zájmy jednotlivých zemí.

Německý parlament schválil již v listopadu první balíček v objemu přes 30 miliard eur. Nyní schválená opatření uvolní do ekonomiky dalších 18 miliard eur pro investice do infrastruktury, škol, nemocnic či moderních technologií, mírně sníží daňovou kvótu u daně z příjmů. Německá vláda se až do výše 100 miliard eur zaváže k ručení za úvěry firmám.

Součástí balíčku je i takzvaná ekologická či šrotovací prémie, na kterou mohou lidé uplatňovat nárok už od poloviny ledna. Dotaci 2500 eur dostane každý, kdo si koupí nový automobil a zároveň odveze na vrakoviště vůz nejméně devět let starý. Na opatření vláda vyčlenila 1,5 miliardy eur.

Nejhlasitěji se proti balíčku ozvali liberálové. Podle předsedy FDP Guido Westerwelleho zůstanou po balíčku pouze dluhy. Opoziční politik vyzval vládu k okamžitému snížení daní a ostře napadl šrotovací prémii. Považuji za zcela špatné, že se tu pomáhá ke zvýšení prodejnosti malých japonských aut, kritizoval.

Německý ministr financí (SPD) Peer Steinbrück program hájil. Podle něj občané od státu v této historické, docela ojedinělé situaci očekávají činy. Steinbrück využil příležitosti ke kritice protekcionistických tendencí, které se objevují v jiných zemích. Německo hodlá podporovat volný obchod, aby se svět neocitl ve zhoubné spirále protekcionismu jako v 30. letech minulého století.

Podobně se vyjádřil také nový ministr hospodářství Karl-Theodor zu Guttenberg (CSU). Guttenberg také potvrdil stanovisko koalice, podle níž nastane čas úvah o rozsáhlejším snížení daní až po zářijových parlamentních volbách.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek