Plynová policie EU má zůstat do konce zimy

16.02.2009
Euroskop

Pozorovatelé EU mají zůstat na Ukrajině a v Rusku nejméně do konce dubna a kontrolovat dodržování stability nové dohody o přenosu plynu. Internetovému portálu EUobserver to dnes potvrdili zástupci Evropské komise. Monitoring provádí v deseti stanicích 22 energetických expertů a diplomatů jmenovaných Evropskou komisí.

„Proběhnuvší krize zanechala na některých zemích citelné rány. Její dopady ještě neodezněly a panují stále obavy, neboť jsme uprostřed zimy, řekl mluvčí energetického výboru Komise Ferran Tarradelas Espuny.

Plyn začal znovu proudit 20. ledna poté, co se Moskva s Kyjevem dohodla na nových cenách. Na druhou stranu ukrajinský prezident Juščenko nepřestává dohodu napadat a nelíbí se mu přítomnost evropských monitorovacích misí, zatímco v Bruselu se již jedná o jejich prodloužení.

Moskva a Kyjev schválily prodloužení unijní mise, přestože Ukrajina se obává zavedení permanentní mezinárodní kontroly tranzitu plynu a považuje to za součást ruského plánu zmocnit se ukrajinských plynovodů.

„Nevidím důvod k takovýmto obavám, protože tato mise má jasný mandát, který nemá co do činění s uchvacováním ukrajinské infrastruktury, řekl šéf evropského monitorovacího týmu Filip Cornelis. Podmínky mise hovoří o přístupu evropských, ukrajinských a ruských pozorovatelů k plynovodům „na tak dlouhou dobu, jak bude potřeba.

Cornelisenova mise to měla na začátku poměrně těžké, neboť ji neustále napadala ukrajinská média lačnící po odpovědi, komu EU v plynové válce straní. Ale velká politika zasahuje do denní práce pozorovatelů jen prostřednictvím televize, zatímco pozorují prázdné plynové trubky kdesi na okraji Evropy.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek