Sarkozy bojoval o místo u stolu

16.02.2009
Euroskop

Francouzský prezident Nicolas Sarkozy pohrozil, že se nezúčastní dubnového summitu k šedesátému výročí vzniku Severoatlantické aliance. Důvodem byl spor o zasedací pořádek. Sarkozy chtěl totiž sedět hned vedle generálního tajemníka NATO Jaap de Hoop Scheffera. Běžný je zasedací pořádek podle abecedy. Napsal to německý deník Spiegel Online, který citoval server Euobserver.

Kompromisní dohoda nakonec Sarkozyho uspokojila. Během televizních záběrů bude francouzský prezident sedět napravo od generálního tajemníka, zatímco německá kancléřka Angela Merkelová obsadí místo po jeho levici. Až novináři odejdou vymění si 26 politických představitelů členských států místo a posadí se podle abecedního pořádku.

Na dubnovém summitu se očekává návrat Francie do vojenských struktur NATO. Paříž za to získá dva významné velitelské posty ve strukturách Severoatlantické aliance. O odchodu Francie z vojenských struktur NATO rozhodl v roce 1966 Charles de Gaulle. V Paříži do té doby sídlilo velitelství aliance, které se přesunulo do Bruselu.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek