Německo pošle do Afghánistánu další vojáky

17.02.2009
čtk

Německo dočasně posílí počet svých vojáků v Afghánistánu o 600 mužů. Důvodem jsou srpnové prezidentské volby a možné ohrožení bezpečnosti. Mandát nynější hlavy státu Hamída Karzáího končí koncem května. Srpnový termín může v zemi vyvolat institucionální krizi. Jejím nejkrajnějším řešením by pak bylo vyhlášení výjimečného stavu, řekl agentuře AFP diplomatický zdroj z Bruselu.

Německý vojenský kontingent v Afghánistánu bude mít po zvýšení asi 4200 lidí. Čerství vojáci odjedou v polovině července, šest týdnů před volbami, které se chystají na 20. srpna, řekl zdroj. Německý Spolkový sněm stanovil pro Afghánistán strop 4500 vojáků. Německé jednotky působí na severu země.

Německo rovněž jmenovalo zvláštního zmocněnce pro Afghánistán a Pákistán. Stal se jím nynější velvyslanec v Indii Bernd Mützelburg, který bude svůj postup koordinovat s americkým zmocněncem Richardem Holbrookem.

Mützelburg patřil k poradcům bývalého německého kancléře Gerharda Schrödera v době, kdy se Německo ostře střetlo se Spojenými státy kvůli invazi do Iráku.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek