České centrum jaderné fúze ve střední Evropě

19.02.2009
čtk

Čeští vědci zahájí provoz tokamaku COMPASS, který má ambice stát se centrem výzkumu jaderné fúze ve střední Evropě. Slavnostního spuštění se kromě vedení Akademie věd a českých vědců zůčastní i zástupci Evropského společenství pro atomovou energii (EURATOM).

Projekt zahájilo v červenci 2005 přijetí britské nabídky na převzetí a reinstalaci tokamaku, který United Kingdom Atomic Energy Autority provozovala v Culham Science Center. Tokamak, který váží 21 tun, byl ve Velké Británii rozebrán a postupně převážen do pražského Ústavu fyziky plazmatu Akademie věd. Projekt finančně podpořila česká vláda.

Tokamak COMPASS podpoří fyzikální výzkum horkého plazmatu v rámci úsilí ovládnout termojaderné slučování, které patří k intenzivně studovaným zdrojům energie pro 21. století. Výstupy budou využity při výstavbě a provozu nově budovaného termojaderného reaktoru ITER v jihofrancouzském Cadarache. Konfigurace magnetického pole, které udržuje žhavé plazma pod kontrolou, je v obou zařízeních takřka shodná.

V reaktorech nynějších atomových elektráren vzniká energie štěpením atomů s těžkými jádry. Termonukleární reaktory, které při fúzi nevytváří radioaktivní odpad, slučují atomy s lehkými jádry na atomy s jádry těžšími. Uvolní tak obrovskou energii, kterou potřebovaly částice lehčích atomů, aby držely pohromadě, a která je mnohem větší než ta, která vzniká při štěpení atomů.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek