Jak hodnotí tisk hlasování o Lisabonské smlouvě?

19.02.2009
Euroskop

Středeční hlasování Poslanecké sněmovny, která schválila Lisabonskou smlouvu reformující EU po jejím rozšíření, se okamžitě stalo tématem domácích i zahraničních deníků. Přinášíme z nich krátký výběr.

Domácí ohlasy

Podle komentáře dnešního Práva završilo schválení dokumentu rozvodový proces občanských demokratů s prezidentem Václavem Klausem. Po včerejšku je opět jasnější, že vliv otce zakladatele už je značně omezený. Proti Klausem tak nenáviděnému dokumentu zvedla ruku jen polovina poslanců ODS, napsal autor. Předpovídá, že rázněji se proti smlouvě postaví senátoři ODS. Míní však, že už i značná část ODS nejspíš pochopila, že EU vůbec není zlým socialistickým projektem ani se v ní nerozpustíme jako kostka cukru.

Komentář Lidových novin připomíná, že někteří poslanci ODS s vyhraněnějším odporem vůči smlouvě dlouho vyhrožovali, že pokud dokument projde hlasy ODS, vystoupí ze sněmovního klubu nebo rovnou ze strany. Lisabon včera kvůli ODS prošel sněmovnou, a oni přesto váhají, poznamenal autor. Dodal, že z premiérova okolí se šíří zvěsti, podle nichž by předseda ODS Mirek Topolánek rebely rád vyprovokoval tak, aby jim na Lisabonské smlouvě praskly nervy a ze strany odešli sami. Premiérův čistící zápal se dá pochopit v případě Vlastimila Tlustého, který je nejpozději od vířivkové aféry lidsky neúnosný. U ostatních zlobivých poslanců by ale Topolánek tlačit na pilu neměl, domnívá se komentátor. Být proti smlouvě totiž podle něj ještě neznamená být proti západní civilizaci a pro Rusko. To je jen topolánkovská demagogie. Proti Lisabonu můžeme být i z liberálních nebo konzervativních pohnutek, k nimž se přece ODS před svými kongresy vždycky tak pěkně hlásí, soudí.

Super nudná smlouva v české veselohře

Čeští politici mohou směle žádat o reklamního Oscara. Supernudnou sáhodlouhou debatou udělali skvělou propagaci pro supernudnou sáhodlouhou Lisabonskou smlouvu. Kdyby ji schválili hned, nikoho by nezajímala. Když pro ni hlasovali po měsících obstrukcí, žvástů, podrazů a lží, je smlouva známá jako Rychlé šípy, hodnotí parlamentní debatu o smlouvě komentátor Mladé fronty Dnes.

Komentátor Hospodářských novin předpovídá, že co by teď mělo Česko udělat: Česká republika teď musí udělat jediné: podle návrhu vlastního konstitučního tribunálu přesně definovat proces, při kterém mohou napříště vlády přesunout některé oblasti z ‚veta‘ do většinového hlasování. Je to nudné, ale důležité téma: až se Evropa rozhodne sjednocovat výši daní, nesmí to být bez souhlasu českého parlamentu. Bylo by logické, kdyby každý takový přesun pravomocí musela schválit – jako včera – ústavní většina v obou komorách.

Co říkají za hranicemi

Německý deník Frankfurter Allgemeine Zeitung popisuje současný stav ratifikace Lisabonu v České republice jako „racionální rozhodnutí, z něhož nikdo nemá pořádnou radost. List tak reaguje na slova premiéra Topolánka, který „nevěří, že Lisabon problémy EU vyřeší,ale bez jeho ratifikace by nebyla možná žádná změna. Půjde podle něj spíše o rozhodnutí hlavy než srdce, což je podle FAZ pro euroskeptické Čechy typické. Podobně kousavě se vyjadřuje i internetové zpravodajství časopisu Der Spiegel, kde komentátoři české schválení považují za výsledek „diskuse s půllitrem v ruce, které konečně došlo důstojného konce.

Britské deníky zmiňují pokrok v Praze jen okrajově a vesměs na něj pohlíží pozitivně. Deník The Guardian schvalování hodnotí jako „neobyčejně zábavnou reklamu jinak neobyčejně nudné záležitosti.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek