Klaus sklidil v EP potlesk i pískot

19.02.2009
čtk

Český prezident Václav Klaus na půdě Evropského parlamentu tvrdě kritizoval současnou podobu Evropské unie. Ta je podle prezidenta revolučním experimentem, který se snaží udělat rozhodování v Evropě lepší tím, že se jeho významná část přesune z jednotlivých států do celoevropských institucí. Klausův projev přerušoval potlesk některých poslanců a bučení dalších. Část europoslanců v jednu chvíli na protest proti Klausově kritice opustila hlavní jednací sál.

Volení zástupci 27 zemí s velmi pestrým spektrem politických názorů a postojů jsou unikátním auditoriem, stejně jako je již více než půl století unikátním a v podstatě revolučním experimentem sama EU se svým pokusem udělat rozhodování v Evropě lepší tím, že se jeho významná část přesune z jednotlivých států do celoevropských institucí, uvedl Klaus v Evropském parlamentu.

Prezident nešetřil ani ekonomiku Evropské unie. Podle něj je současný ekonomický systém unie systémem potlačovaného trhu a nepřetržitého posilování centrálního řízení ekonomiky. Vadí mu ale i údajné odcizení EU od občanů. Mezi občany a představiteli unie je navíc vzdálenost, a to nejenom v zeměpisném slova smyslu, která je podstatně větší, než je tomu uvnitř jednotlivých členských zemí, míní Klaus.

Bez poskvrny z Klausova projevu nevyšla ani Lisabonská smlouva, která má nahradit odmítnutou euroústavu, a již ve středu schválili čeští poslanci. Obávám se, že pokusy integraci dále urychlovat a prohlubovat a rozhodování o podmínkách života občanů členských zemí ve stále větší míře posouvat na evropskou úroveň, mohou svými důsledky ohrozit všechno pozitivní, co bylo za poslední půlstoletí v Evropě dosaženo, doplnil.

Český prezident Václav Klaus dnes před novináři v Bruselu nechtěl říct, zda je připraven podepsat Lisabonskou smlouvu o reformě unijních institucí. Složitě dojednávaný dokument, jehož je Klaus ostrým kritikem, ve středu schválila dolní komora českého parlamentu. K tomu, aby byla smlouva ratifikována, ji ale musí ještě schválit Senát a následně podepsat prezident.

Emoce Evropským parlamentem cloumaly ještě poté, co Klaus hlavní zasedací místnost opustil. Předseda Evropského parlamentu Hans-Gert Pöttering Klausovi za projev sice poděkoval, zdůraznil ale, že by jej český prezident nemohl přednést, pokud by v Evropě nepanovala demokracie. Po jeho proslovu se nicméně přihlásili ještě tři europoslanci, z nichž jeden kritizoval předsedu, že neuklidňoval zákonodárce během prezidentova projevu, druhé europoslankyni se zase nelíbilo, že Klaus mohl ovlivnit rozhodování lidí během ratifikačního procesu Lisabonské smlouvy.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek