Kontrola fondů EU v Bulharsku a Rumunsku?

19.02.2009
Euroskop

Členové výboru rozpočtové kontroly Evropského parlamentu chtějí požádat Evropskou komisi, aby v březnu zkontrolovala výdaje z evropských fondů v Bulharsku a Rumunsku. Na základě rozhovoru se šéfem tohoto výboru Boschem o tom informuje server EUobserver.com.

„Získali jsme dojem, že nejsme řádně informováni o výdajích v obou zemích, řekl. Na základě analýzy rozpočtu z roku 2007 a zprávy Dvora auditorů zjistil výbor množství nepřesností, které se bude snažit objasnit. „Bojujeme zejména s nespolehlivostí bulharských a rumunských informačních zdrojů, uvedl dále Bosch, který požádal Komisi, aby publikovala čtvrtletní zprávy u výdajích v obou zemích.

Problematické financování před vstupem do EU

Jiná zpráva výboru se zabývá poskytováním peněz současným a potenciálním kandidátům na západním Balkáně. Podle Bosch nastává jakési „déjà vu, neboť se objevují stejné problémy jako při vstupu Bulharska s Rumunskem.

Komise minulý rok snížila Bulharsku dotace zhruba o 500 milionů eur kvůli podezření z korupce. Rumunsko podobně zažilo suspendování příspěvků na zemědělství kvůli nesrovnalostem v jejich vyplácení. Peníze v obou případech zůstávají zmraženy v Bruselu.

Zatočme s korupcí

Zatímco v Evropském parlamentu se ozývají hlasy, aby Komise obě země za prokázanou korupci sankcionovala, objevují se zprávy, že ani Bulharsko ani Rumunsko v boji s korupcí nepokročilo.

„Není to poprvé, proto si myslím, že by Komise měla s oběma státy zacházet tvrdším způsobem, řekl portugalský konservativní poslanec Jose Castro. „Pokud se 2 roky po vstupu do EU nejsou schopny vyrovnat s problémy domácí korupce, musíme jim dát najevo, že to věčně tolerovat nebudeme, dodal.

Ve svém vyjádření Transparency International, řekněme hlídací pes korupce, uvedl, že by Komise měla pokračovat v monitorování zacházení s penězi v obou případech.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek