Eurostat: jak bohaté a chudé jsou regiony EU

20.02.2009
Euroskop

Brusel je třetím nejbohatším regionem EU, řadí se hned za Londýn a Lucembursko. Aktuální zpráva Eurostatu současně informuje, proč nejchudší regiony Unie najdeme ve střední a východní Evropě.

Na prvním místě evropského žebříčku stojí oblast vnitřního Londýna, která se svými 89 300 eury HDP Unie na obyvatele vydělá 336% průměru HDP celé EU. Londýn svou pozici dlouhodobě obhajuje díky přítomnosti bankovních institucí a obchodních mamutů. Většina evropského obchodu se uskuteční právě v tomto městě.

Po vnitřním Londýně následuje Lucembursko s 267% HDP Unie, dále pak Brusel s 233% a německý Hamburk s rovnými 200% HDP bloku. Do skupiny bohatších regionů se zařadily Rakousko, Nizozemí, Finsko, Dánsko, Francie, Švédsko, Irsko, Řecko, Španělsko a Itálie, kde některé oblasti překonávají hranici 125% evropského HDP.

Eurostat současně zdůrazňuje, že v některých regionech „může být výsledné HDP podstatně ovlivněno dojíždějícími pracovníky, protože výslednou produkci nemůže zdejší aktivní obyvatelstvo samostatně zajistit.

Na druhé straně škály, všech 20 nejchudších regionů Unie, se nachází ve střední a východní Evropě – konkrétně v Bulharsku, Rumunsku, Polsku a Maďarsku, všechny tyto země přistoupily k EU v posledních 5 letech.

Na druhé straně jsou ve střední a východní Evropě i regiony bohatší než části starých členských zemí Unie. V Praze (162,3% HDP) a slovenské Bratislavě (148,7%) se žije lépe než na jihu Itálie, než v některých částech Španělska jako Andalusie (80,8%) nebo než v belgickém Namur (81,9%).

Zpráva rovněž poukazuje na nečekané rozdíly mezi regiony v jednom státě. Korsika je například hodnocena jako dvakrát chudší než region Paříž Ile-de-France, podobně markantní rozdíly najdeme mezi severem a jihem Itálie.

Ve zprávě Eurostatu se hodnotí 271 regionů Evropské unie. Na další výsledky se můžete podívat přímo zde.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek