Hurikán Klaus, píše evropský tisk

20.02.2009
Euroskop

Zahraniční média se ve svých komentářích věnují kritickému projevu českého prezidenta Václava Klause v Evropském parlamentu, který vzbudil mezi europoslanci značné emoce. Klaus tvrdě kritizoval současnou podobu Evropské unie a jeho projev rozdělil poslance natolik, že někteří tleskali, další bučeli, jiní se na protest zvedli a s gesty nesouhlasu opustili jednací sál. Co k tomuto vystoupení řekly jednotlivé národní deníky?

Klause při vstupu do sálu uvítal potlesk, prezident ale kritikou na adresu EU nešetřil hned od začátku. Podle něj je Unie revolučním experimentem, který se snaží udělat rozhodování v Evropě lepší tím, že se jeho významná část přesune ze států do celoevropských institucí.

Při setkání s novináři Klaus svou řeč ohodnotil jako vybalancovanou. Řekl prý vše, co říci chtěl. Myslím, že to byla výborná atmosféra, velmi jsem si to užil. Myslím, že pro řečníka by nejhorším možným závěrem bylo naprosté ticho a nedostatek zájmu. A to je něco, co se nestalo, podotkl Klaus.

Reuters: Klaus srovnává Unii s komunismem

Pasáž, v níž Václav Klaus přirovnal nynější systém rozhodování v Evropské unii ke komunistickému systému, postavila agentura Reuters do čela svého zpravodajství o projevu českého prezidenta v Evropském parlamentu. Německá pobočka zdůraznila, že Klaus zesílil kritiku Lisabonské smlouvy, podtrhla hlavně jeho odmítnutí sdělit, zda smlouvu podepíše.

Klausův projev zaznamenal na svých internetových stránkách také americký list Wall Street Journal, který napsal, že Klaus napadl Unii jakožto nedemokratickou a řekl, že by měla zastavit další centralizaci moci.

Le Monde: Hurikán Klaus se blíží!

Pozor na hurikán Klaus, píše dnes francouzský odpoledník Le Monde v ironickém sloupku k postojům českého prezidenta Václava Klause k mezinárodní hospodářské krizi a k Evropské unii. Za jeho devízu označuje hlavně nic nedělat.

Když v lednu jihozápad Evropy ničila skutečná bouře Klaus, úřad (francouzského) státního tajemníka pro evropské záležitosti v komuniké poukazoval na potřebu solidárního úsilí členských zemi Unie. Podle Le Mondu ale cholerický Čech Klaus na rozdíl od bouře ještě své dílo neskončil. A solidární úsilí rozhodně nepatří do „slovníku tohoto eurofobního ultraliberála, podle něhož příčinou krize nebyl příliš volný trh, ale příliš mnoho regulace, napsal list.
Nový vítr do plachet dodal podle deníku českému prezidentovi jeho francouzský protějšek Sarkozy jedinou větou, že není užitečné stavět automobilku v Česku, aby se auta prodávala ve Francii. Sarkozyho větička oživila stereotypy té Francie, kterou východní liberálové tak rádi nenávidí – etatistické, ochranářské, antiliberální, zkrátka strašidelné, napsal Le Mond, podle něhož je „hurikán Klaus plně ve formě.

Die Presse: Klaus je EU-fanatik

Německé deníky hodnotí Klausovo vystoupení jako skandál. Klaus podle nich před poslanci kritizoval nejen Lisabonskou smlouvu, ale i údajné odcizení unijních politiků občanům. Deník Frankfurter Allgemeine Zeitung ho cituje „Mezi občany a představiteli Unie je navíc vzdálenost, a to nejenom v zeměpisném slova smyslu, která je podstatně větší, než je tomu uvnitř jednotlivých členských zemí, uvedl. Klaus dále kritizoval, že v EU neexistuje rozdíl mezi většinou a opozicí. „Kdo přemýšlí o jiných alternativách, bývá okamžitě označen za odpůrce evropské integrace, uvádí dále FAZ. Současně zpochybnil svůj podpis pod Lisabonskou smlouvou, kterou ve středu schválila dolní komora českého parlamentu.

Internetové zpravodajství týdeníku Der Spiegel zase vyzdvihuje Klausova slova, že „pro Čechy neexistovala jiná varianta než vstoupit do EU. A současně popichuje komentářem, že Češi se sami docela snažili do Unie vstoupit na to, že do ní podle Klause byli tlačeni.

Rakouský deník Die Presse označuje Klausovo vystoupení za projev „skandálního despektu jednoho EU-fanatika. Rakouští sociálně-demokratičtí poslanci Klause odsuzují za jeho nekonzistentní argumenty. Hájí ho naopak člen svobodných Andrea Mölzer, jenž zdůrazňuje údajnou „neschopnost EU vyrovnat se s opačným názorem.

Emoce parlamentem cloumaly ještě poté, co Klaus hlavní zasedací místnost opustil. Předseda sboru Hans-Gert Pöttering Klausovi za projev sice poděkoval, zdůraznil ale, že by jej český prezident nemohl přednést, pokud by v Evropě nepanovala demokracie, na čemž se shodují i evropská média.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek