Topolánek se v Berlíně sejde se Sarkozym

20.02.2009
čtk

Německá kancléřka Angela Merkelová pozvala do Berlína představitele největších evropských ekonomik a Evropské unie. Za české předsednictví se schůzky zúčastní premiér Mirek Topolánek a ministr financí Miroslav Kalousek. Berlínský summit je pro Merkelovou příležitostí k dvoustranným rozhovorům s Nicolasem Sarkozym. Bilaterální setkání s francouzským prezidentem plánuje také Topolánek.

„Na setkání s Nicolasem se těším i osobně, uvedl český premiér. „Doufám, že naše schůzka učiní přítrž mediálním spekulacím, že společnou řeč hledáme jen těžko. Francouzský prezident mě přitom již několikrát přesvědčil, že české předsednictví nepodporuje jen formálně, dodal.

Topolánka do Berlína doprovodí ministr financí Miroslav Kalousek, který chce hovořit s Merkelovou. Německo je nejen hostitelskou zemí této přípravné schůzky a hospodářsky nejvýznamnějším sousedem České republiky, ale podobně jako Francie jednou z klíčových ekonomik Evropské unie, zdůraznil Topolánek.

Jednání v Berlíně se zúčastní také premiéři Velké Británie, Itálie, Španělska a Nizozemska, lucemburský premiér Jean-Claude Juncker jako předseda skupiny zemí platících eurem, předseda Evropské komise José Manuel Barroso a šéf Evropské centrální banky Jean-Claude Trichet.

Berlín, Brusel, Londýn

Schůzka je součástí vyjednávání před summitem vyspělých a rozvojových světových ekonomik G20, který se 2. dubna uskuteční v Londýně. Evropští státníci nyní „ladí vzájemné postoje a řeší jak proplout mezi řešením finanční krize a vábením protekcionismu. České předsednictví navíc svolalo na 1. března neformální summit Evropské unie. Od berlínské schůzky proto nelze podle pozorovatelů čekat víc než pouhou deklaraci záměrů.

Summitu G20 se kromě evropských politiků zúčastní americký prezident Barack Obama a zástupci největších rozvojových ekonomik, jako jsou Čína, Indie či Brazílie. Na společný postup skupiny G20 naléhá Velká Británie, která ji nyní předsedá.

Vedoucí národní ekonomiky světa by se měly ujednotit na balíčku mezinárodně koordinovaných opatření, díky nimž může být obnovena stabilita a navozen udržitelný kurz růstu, uvedla britská vláda. Jednotlivé země však mají od přípravného summitu i od vrcholné schůzky členů skupiny různá očekávání.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek