Česká hudba v Budapešti

21.02.2009
čtk

Čeští dirigenti uvádějí o víkendu v Maďarsku českou hudbu s prestižním Budapešťským festivalovým orchestrem. Dirigent Zdeněk Mácal, bývalý šéf České filharmonie, bude v Budapešti řídit tři koncerty v moderním Paláci umění i Akademii Ference Liszta. Zazní kupříkladu Variace na téma a smrt Jana Rychlíka od Otmara Máchy a Weberův Klarinetový koncert č. 1 s německou sólistkou Sabine Meyerovou.

Příští týden 28. února se taktovky u tohoto tělesa ujme dirigent Petr Altrichter. V maďarské metropoli poprvé představí na „maratonu hudby Antonína Dvořáka“ oratorium Svatební košile.

Budapešťský festivalový orchestr vyhodnotil loni odborný časopis pro vážnou hudbu Gramophone jako devátý nejlepší orchestr na světě. Umístil se tak v první desítce před Českou filharmonií, které byla dvacátá. Festivalový orchestr je také označován za nejlepší v Maďarsku.

Orchestr založil před 26 lety Iván Fischer se Zoltánem Kocsisem, kteří ho sestavili z hudebníků vybraných mezi smetánkou maďarských hudebníků mladší generace. Soubor klade důraz na interpretaci moderní a současné hudby, což dokládají četné světové premiéry. V roce 2005 orchestr založil novou tradici každoročního budapešťského Mahlerova festivalu.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek