Vídenští kavárníci proti zákazu kouření

22.02.2009
čtk

„A proč by se z nás neměla rovnou stát nemocnice?“ ptá se Georg Hold, jeden z mnoha vídeňských kavárníků, kteří se pustili do války proti zákonu o nekuřáckých zónách povinných v rakouských restauracích od letošního 1. ledna, napsala agentura AFP.

Je samozřejmě obtížné vydávat zákony v zemi, kde je podle údajů Světové zdravotnické organizace nejméně 47 procent kuřáků a každý z nich v průměru vykouří 2073 cigaret ročně. První pokus v lednu 2008 nebyl úspěšný. Pod tlakem vývoje v sousedních zemích pak Rakušané v červenci téhož roku odhlasovali nový text. Tento zákon je kompromisem mezi profesí a vládou, uvedl ředitel odboru gastronomie obchodní komory rakouské metropole.

Nový zákon tak předepisuje nekuřáckou zónu pro zařízení větší než 80 metrů čtverečních. Ve Vídni je více než 2000 podniků, z nichž mnohé jsou staré několik století. Kunsthallencafé zůstává prozatím kuřácké, ale připravujeme stavební práce, které musejí být dokončeny do 1. července 2010, vysvětluje jeho ředitelka Eva Szagová-Doktorová.

Pro restaurace, kavárny a bary menší než 50 metrů čtverečních tu byla možnost vybrat si, zda zůstanou kuřáckými podniky či nikoli. Devadesát procent mých zákazníků tvoří kuřáci, tak jsem se rozhodl, že zůstaneme kuřáckou kavárnou, prohlašuje Georg Hold, majitel podniku stejného jména. Za barem uprostřed jedinečného obdélníkového sálu s vysokým stropem obsluhuje charismatický hostinský své zákazníky. Z více než tuctu přítomných tohoto dopoledne kouří tři čtvrtiny. Mezi nimi je i štamgastka Katarina. Když piji svou Melange (rakouské označení pro bílou kávu), musím si k tomu zapálit cigaretu… patří to k té atmosféře, vysvětluje.

Pokud jde o zařízení o velikosti mezi 50 a 80 metry čtverečními, o povinnosti zřídit kuřáckou zónu rozhodne příslušný úřad s ohledem na charakteristiky podniku. Vídeňská obchodní komora prohlašuje, že je po měsíci realizace tohoto zákona spokojena. Navštívili jsme stovku zařízení, zákon se dobře aplikuje, konstatuje Pillet Walter a dodává, že informace o novém nařízení byly dobře rozšířeny.

Podle Waltera bylo ve Vídni předloženo 80 stížností, nebyla však vyměřena žádná pokuta. Ty mohou dosahovat výše 10.000 eur (280.000 Kč) pro majitele a 100 eur (2800 Kč) pro zákazníky, kteří se proti zákonu prohřešili. Ředitelka Kunsthallencafé si ale nedělá starosti. Naši právníci jsou připraveni, zdůrazňuje.

V jihorakouském Štýrském Hradci však nedávná rozsáhlá operace místních inspektorů přinesla zcela jiné výsledky: ani jedna ze 30 kontrolovaných kaváren nesplňovala zákon.

Obavy však vycházejí odjinud. Po kritice evropské komisařky pro zdraví a ochranu spotřebitele Andrully Vassiliuové, která označila rakouský zákon za neuspokojivý, se majitelé kaváren a restaurací obávají, aby příští zákonná úprava nepřišla z Bruselu.

Což když začnu se stavebními úpravami a ukáže se, že nevyhovují evropským předpisům? Co budeme dělat potom? ptá se Eva Szagová Doktorová. Georg Hold zůstává stoikem. Evropský zákon? Čekám na něj, prohlašuje. A kdy přijde zákaz pití alkoholu v restauracích? ptá se štiplavě a otevírá dveře, aby pomohl staré zákaznici přejít přes ulici.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek