Kouchner a Schwarzenberg se budou častěji scházet

23.02.2009
čtk

Český ministr zahraničí Karel Schwarzenberg bude nejméně dvakrát týdně jednat se svým francouzským protějškem Bernardem Kouchnerem. Oba chtějí předejít případným nedorozuměním mezi ČR a Francií. Na společné tiskové konferenci v Bruselu to dnes sdělil Kouchner.

Na většinu věcí máme stejný, nebo podobný pohled, ujišťoval novináře Schwarzenberg. Šéfové české a francouzské diplomacie se podle vlastních slov navíc chystají v blízké době společně navštívit Bosnu a Hercegovinu a chtějí spolu spolupracovat na posílení evropské bezpečnostní a obranné politiky.

Měli jsme velmi přátelské setkání. V tisku se objevilo, že vztahy mezi mnou a Karlem jsou špatné. To ale není pravda, řekl Kouchner. Spekulace o schopnostech českého předsednictví EU se objevovaly především ve francouzském tisku, nejčastěji přitom mířily na údajnou nečinnost české diplomacie.

Čeští politici se však proti kritice několikrát ohradili. Podle vicepremiéra Alexandra Vondry Francouzi srší gejzíry nápadů, zatímco Češi tvrdě pracují. V poslední době se nicméně situace uklidnila a politici obou zemí případné neshody označují jen za mediální přestřelky a spekulace.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek