Abcházci kritizují Schwarzenberga

25.02.2009
čtk

Abcházie dnes kritizovala šéfa české diplomacie Karla Schwarzenberga, který jménem Evropské unie v pondělí varoval Bělorusko před uznáním Abcházie a další gruzínské separatistické oblasti Jižní Osetie. Schwarzenbergovo prohlášení podle Abcházie ohrožují další ženevská jednání o řešení kavkazského sporu.

Loni v srpnu vypukla mezi Ruskem a Gruzií krátká válka poté, co se Tbilisi pokusila vojensky opět ovládnout separatistickou provincii Jižní Osetii. Rusko ale gruzínskou armádu z provincie rychle vytlačilo a samo pak proniklo hluboko na gruzínské území. Na nynější příměří v současnosti dohlíží pozorovatelská mise Evropské unie.

Po konfliktu Rusko uznalo nezávislost Jižní Osetie a Abcházie, ale Moskvu dosud následovala jen Nikaragua. Kreml však podle ruských médií naléhá na Minsk, aby uznal nezávislost obou odštěpeneckých oblastí na oplátku za ekonomickou pomoc.

Česko toto pololetí předsedá Evropské unii. Ministr Schwarzenberg v pondělí uvedl, že věci okolo zapojení Běloruska do unijního programu východního partnerství by se velice zkomplikovaly v případě, že by Bělorusko uznalo samostatnost Jižní Osetie a Abcházie.

Toto stanovisko českého ministra zahraničí odporuje dohodě (prezidentů Ruska a Francie) Medveděva a Sarkozyho, uzavřené po srpnovém konfliktu v Jižní Osetii. Dává nám i právo považovat roli Evropské unie v řešení gruzínsko-abcházského konfliktu za zaujatou a neužitečnou, praví se ve včerejším prohlášení abcházské diplomacie.

Ani odpůrci uznání nezávislosti Kosova podle prohlášení, citovaného ruskou agenturou RIA Novosti, nepřistoupili k tak otevřenému vydírání. Suchumi je v této souvislosti připraveno přehodnotit podmínky účasti EU při urovnání gruzínsko-abcházského konfliktu. Abcházská diplomacie se pozastavila i nad tím, že EU hlásá jednotnou linii proti uznání Abcházie a Jižní Osetie, ačkoliv sama unie je v kosovské otázce rozdělena.

Minulý týden v Ženevě Rusko a Gruzie dosáhly první konkrétní dohody, a to o vytvoření společných mechanismů k předcházení konfliktům a incidentům a k jejich urovnávání. Konzultace se konaly pod patronací OSN, Evropské unie a Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě a zúčastnily se jich delegace Ruska, Gruzie, Jižní Osetie, Abcházi

e a USA.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek