Sarkozy: chraňme průmysl jako to dělá USA

25.02.2009
čtk

Evropská unie musí chránit svou ekonomiku a svá průmyslová odvětví, protože Spojené státy to dělají též. Řekl to francouzský prezident Nicolas Sarkozy po včerejším setkání s italským premiérem Silviem Berlusconi v Římě.

Jestliže Spojené státy chrání své farmáře tak, jak to dělají, můžeme dělat totéž i v Evropě; jestliže Spojené státy chrání svůj průmysl, jak to dělají, je to správné, ale my v Evropě snad můžeme dělat totéž, prohlásil Sarkozy.

Francie a Itálie hodlají podle Sarkozyho vytvořit silný ochranářský blok, který bude na nadcházejícím krizovém summitu EU požadovat důrazná opatření v tomto směru. „Příští neděli (na krizovém summitu 1. března) budou Itálie a Francie mluvit společně důraznými slovy a budou žádat Evropu, aby přijala zásadní rozhodnutí, řekl francouzský prezident.

Sarkozy se odvolává zejména na to, že Spojené státy vložily do plánu na ozdravení ekonomiky za 787 miliard dolarů klauzuli Buy American. Ta nutí využívat v zakázkách za peníze z tohoto balíku americkou ocel a další zboží vyrobené v USA.

Francouzský prezident požaduje, aby se přijala alespoň společná evropská politika na podporu automobilového průmyslu. Podle informací čtk řekl, že Francie musí nyní jednat sama, protože EU nezakročuje tak, jak by měla. Za potřebné nyní považuje více koordinace a rozhodnosti a méně naivity.

Již plány Paříže na podporu místních automobilek vyvolaly obavy z protekcionismu, zejména když Sarkozy vyjádřil nelibost nad tím, že by pomoc dostaly i ty, které vyrábějí jinde než ve Francii, například v České republice.

Česká vláda, která nyní EU předsedá, oproti názoru Sarkozyho chce, aby z březnového krizového summitu vzešlo důrazné ne protekcionismu. Podpořit toto stanovisko by měli šéfové států a vlád střední a východní Evropy, kteří se sejdou na schůzce těsně před summitem.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek