Langer: Dohoda o Guantánamu je možná

26.02.2009
čtk

Společný postoj členských států Evropské unie v otázce případného přijetí některých vězňů z kontroverzní americké věznice Guantánamo je možný. Novinářům to dnes při příjezdu na bruselské zasedání ministrů vnitra EU řekl český ministr Ivan Langer, který jednání předsedá.

Na základně Guantánamo na Kubě Spojené státy zadržují osoby podezřelé z terorismu. Uzavření věznice, kterou opakovaně kritizovaly organizace bojující za dodržování lidských práv, nařídil prezident Barack Obama po svém lednovém nástupu do funkce. Jeho krok před časem uvítali i ministři zahraničí unijních zemí, české předsednictví EU a Evropský parlament. Spojené státy však zatím oficiálně EU o přijetí některých zadržovaných nepožádaly a zatím není jasné, kdy a zda vůbec se tak stane.

Já věřím, že se shodneme na tom, že nejdříve musíme znát, co vůbec administrativa Spojených států od nás očekává a chce, řekl Langer. Já vidím jako možný společný postoj členských zemí. Nicméně nikdo nikoho nebude moci nutit k tomu, aby někoho vzal; na druhé straně každý musí vědět, kdo koho si vezme, dodal ministr.

Už nyní je ale jasné, že Evropská unie by zvažovala pouze přijetí zadržovaných z Guantánama, kteří nebyli obviněni nebo byli obvinění zproštěni.

K dalšímu posunu kolem vězňů z Guantánama by mohlo dojít během návštěvy americké ministryně zahraničí Hillary Clintonové počátkem března v Bruselu či během cesty ministra Langera a eurokomisaře pro vnitro a justici Jacquesa Barrota do USA. Tato cesta se uskuteční 16. a 17. března.

Šéfové rezortu vnitra by dnes měli jednat i o možnostech přijetí iráckých uprchlíků do jednotlivých členských států sedmadvacetičlenného bloku. Podle dnešního vyjádření Langera je však českou prioritou to, aby podporovala iráckou vládu v jejím úsilí o zlepšení bezpečnostní situace země tak, aby se mohli iráčtí uprchlíci vrátit domů.

Ministři mají na programu také novou generaci schengenského informačního systému (SIS II). Ten slouží členským zemím schengenského prostoru bez hraničních kontrol k výměně dat o kradených věcech či ztracených dokladech. Nová verze by měla zahrnovat i biometrická data, jako jsou otisky prstů. Spuštění SIS II ale provázejí technické problémy.

Podle dnešního Langerova vyjádření se nyní systém analyzuje a nejpozději v polovině května mělo být jasné, zdali se bude pokračovat s přípravami systému na spouštění, nebo zdali EU v případě, že problémy budou příliš velké, přikročí k záložnímu plánu.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek