Vlček se Sobotkou na setkání předsedů parlamentů EU

27.02.2009
čtk

Otázkám spojeným se schvalovacím procesem lisabonské smlouvy a rovněž možnostem národních parlamentů v řešení finanční a ekonomické krize se věnovalo setkání předsedů parlamentů členských zemí EU, které dnes začalo v Paříži. Schůze se zúčastnili za českou stranu předseda Poslanecké sněmovny Miloslav Vlček a předseda Senátu Přemysl Sobotka. ČTK o tom informovali mluvčí obou představitelů.

Sobotka vyjádřil ve svém vystoupení názor, že národní parlamenty by měly společně být jakýmsi kontrolním mechanismem vůči Bruselu, Radě EU a Evropskému parlamentu. Národní parlamenty vnímám také jako určitého oponenta vůči evropské legislativě. Jsme nejblíže našim občanům a musíme je chránit před nadbytečnou byrokracií, podotkl.

Vlček k otázce zapojení parlamentů do řešení krize prohlásil, že k nalezení cesty z ní není zapotřebí ekonomů, kteří nebyli víc než ideology finančních center a advokáty jejich zisků. Naslouchejme proto ekonomům, kteří hájí zájmy celé společnosti. Poslouchejme sociology, kteří analyzují společnost. Naše konkrétní opatření musejí být určena pro konkrétní lidi a nikoli pro abstraktní politické a hospodářské hodnoty, prohlásil Vlček. Setkání předsedů parlamentů členských zemí EU pokračuje zítra.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek