Špidla chce být dál eurokomisařem

03.03.2009
čtk

Český eurokomisař pro sociální věci Vladimír Špidla by i v budoucnu rád zastával tuto vysokou evropskou funkci. Vyjádřil se tak v on-line rozhovoru na serveru českého předsednictví www.eu2009.cz. Na dotaz, zda by chtěl být znovu eurokomisařem, odpověděl: „Ano, samozřejmě.“

Práce komisaře je mimořádně zajímavá a odpovídá celému mému politickému přesvědčení, uvedl v rozhovoru Špidla. Působit přímo uvnitř EU mu připadá jako další mimořádná příležitost. Pět let ve funkci mu prý přineslo zkušenosti, které by chtěl dál využít.

Špidla, který je vystudovaný historik, byl v minulosti českým premiérem a šéfem ČSSD. Evropským komisařem pro zaměstnanost, sociální věci a rovné příležitosti se stal před pěti lety po evropských volbách. Jeho funkční období potrvá do konce října 2009.

Špidla, který, byl v minulosti šéfem ČSSD. Eurokomisařem se stal poté, co rezignoval na funkci českého premiéra. V čele vlády stál od července 2002 do července 2004. Předtím čtyři roky zastával post ministra práce a sociálních věcí.

Sociální demokraté podle svého místopředsedy Milana Urbana uvažovali o tom, že by za ně mohl Špidla kandidovat do voleb do Evropského parlamentu, které se odehrají začátkem června. Už loni v listopadu však Urban řekl, že Špidla jejich nabídku nepřijal.

Vicepremiér pro evropské záležitosti Alexandr Vondra (ODS) loni v listopadu řekl, že by Česko mohlo usilovat o post eurokomisaře pro energetiku, dopravu, životní prostředí, vnější vztahy či rozšíření EU. Zdůraznil však, že je to jeho osobní názor. ČR by se podle něj měla soustředit na klíčové resorty a komisařem by se měla stát politická figura.

Před časem se už objevily spekulace o tom, že by funkci mohl v budoucnu zastávat nynější předseda vlády Mirek Topolánek (ODS).

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek